Chcesz schudnąć? Jedz kiszonki!

Monika Piorun
14.07.2016 15:15
Chcesz schudnąć? Jedz kiszonki!
Fot. Chcesz schudnąć? Jedz probiotyki!

Jeśli włączysz do codziennej diety naturalne probiotyki zawarte w kiszonych ogórkach lub kapuście, już po 8 tygodniach możesz zauważyć wyraźny spadek wagi – przekonują chińscy naukowcy. 

Najwyższej jakości bakterie probiotyczne, niezwykle korzystne dla naszego układu pokarmowego, można znaleźć w naszej rodzimej kapuście kiszonej lub kiszonych ogórkach.

Niestety nie wystarczy kupić gotowej kapusty w sklepie, ponieważ najprawdopodobniej będzie ona konserwowana sorbinianem potasu, który zaburzy ich pozytywny wpływ na nasz organizm.

Jeśli zaczniemy spożywać je każdego dnia, to według lekarzy ze Szpitala Publicznego w chińskiej prefekturze Taizhou, których wyniki badań zaprezentowano na łamach prestiżowego International Journal of Food Sciences and Nutrition, możemy w prosty sposób zmniejszyć wskaźnik naszego BMI.

Redukcję wagi można zauważyć po minimum 8 tygodniach. Dopiero wtedy poziom pożytecznych bakterii w naszych jelitach będzie na tyle duży, by nasz organizm zaczął pozbywać się nadmiaru zbędnych kilogramów.

kikikikiki

fot. East News

Po przeanalizowaniu 25 opublikowanych do tej pory badań dotyczących odchudzających właściwości probiotyków, chińscy naukowcy postanowili sprawdzić ich wpływ na organizm wśród 1900 pacjentów.

Okazało się, że najlepsze wyniki w zrzucaniu wagi i obniżania wskaźnika BMI można było zauważyć wśród osób, które każdego dnia dostarczały organizmowi niewielką dawkę probiotyków pochodzących z naturalnych kiszonek.

W Chinach odpowiednikiem naszej rodzimej kapusty kiszonej jest tzw. kimchi – fermentowana kapusta pekińska, jednak choć jest odrobinę bardziej pikantna, to pochodzące z niej bakterie działają w podobny sposób do naszych kiszonek.

Naukowcy tłumaczą, że zamieszanie związane z ustaleniem rzeczywistego wpływu na organizm bakterii probiotycznych wynikało ze skupienia się głównie na drobnoustrojach pochodzących z nabiału, a w szczególności jogurtów, do których dodaje się je w celu wzmocnienia układu odporności wśród ich konsumentów.

PrzeczytajLek na nadciśnienie, czyli Maciej Stuhr w reklamie probiotyków

Tymczasem efekt osiągany dzięki spożywaniu bakterii pochodzących z naturalnych probiotyków w postaci kiszonek, wydaje się być trwalszy i w łagodny sposób skłaniać nasze ciało do samoistnego regulowania wagi.

EN_90038547_0001

fot. East News

___

Redakcja Radio Zet Zdrowie/π