Zapalenie stawów – co jeść, by złagodzić ból? 9 ważnych produktów

23.01.2020
Aktualizacja: 23.01.2020 15:51
Zapalenie stawów – co jeść, by złagodzić ból? 9 ważnych produktów
fot. Shutterstock

Zapalenie stawów to grupa chorób, których przebieg prowadzi do uszkodzenia stawów, ich zniekształcenia i ograniczenia ruchomości, a więc do trwałego kalectwa. Towarzyszą temu różne przykre dolegliwości, m.in.: ból, obrzęk, usztywnienie, strzelanie lub trzeszczenie stawów. Celem leczenia tego typu chorób jest jak najszybsze rozpoznanie i wdrożenie leczenia, które zahamuje proces chorobowy. Pomocna jest w tym m.in. dieta, zwłaszcza produkty, które wyciszają procesy zapalne. Poniżej znajdziesz 9 produktów, które powinny się znaleźć w menu osób, które mają problem ze stawami.

Kurkuma

Kurkuma ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu jest pomocna w leczeniu stanów zapalnych stawów, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów. Można ją również stosować w profilaktyce tych chorób.

Kolendra

Nasiona kolendry zawierają olejki eteryczne, takie jak linalol, geraniol, borneol, kamfora, które nie tylko hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów patogennych, ale także działają przeciwzapalnie, rozluźniająco i rozkurczowo. Ze względu na te właściwości olejki te dodawane są do maści na bóle mięśni i stawów.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji, w tym przeciwutleniacze oleocantal oraz oleuropeinę. Mają one silne działanie przeciwzapalne (działają podobnie jak ibuprofen). Inną zawartą w oliwie z oliwek substancją o działaniu przeciwzapalnym jest  kwas oleinowy, który redukuje markery zapalne, takie jak białko C-reaktywne. Z tego powodu uważa się, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest idealnym produktem pomagającym przy dolegliwościach związanych z zapaleniem stawów (a także w profilaktyce tych chorób).  

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera wiele substancji o działaniu antyoksydacyjnym, m.in. galusan epigallokatechiny (EGCG) – flawonoid, który – co zostało udowodnione w badaniach – może zwalczać ból, stan zapalny i uszkodzenie tkanek w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Substancja ta blokuje białko TAK1, za którego pośrednictwem cytokiny prozapalne przekazują sygnały wywołujące stan zapalny i degradację tkanek. Zielona herbata pomaga również w kontrolowaniu masy ciała, co w przypadku osób cierpiących na przewlekły ból stawów ma ogromne znaczenie.

Imbir

Imbir ma bardzo podobne działanie do niesteroidowych leków przeciwzapalnych, ale znacznie mniej skutków ubocznych. Jego moc tkwi w składniku o nazwie gingerol – substancji o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym. Jest ona cennym składnikiem wielu maści stosowanych w leczeniu zapalenia stawów, ale ma ona również działanie profilaktyce – znacznie zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób o charakterze zapalnym.

Ananas

Ananas od bardzo dawna wykorzystywany jest w medycynie naturalnej, ale nie tylko. Doceniają go również lekarze. Swoją popularność owoc ten zawdzięcza bromelainie – która wykazuje właściwości podobne do przeciwbólowych niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Hamuje ona procesy syntezy prostaglandyn prozapalnych, które wywołują ból i stany zapalne. Bromelaina z powodzeniem jest wykorzystywana w medycynie sportowej w leczeniu obrzęków pourazowych, głównie stanów zapalnych stawów, a także przy atakach dny moczanowej. Łagodzi ból i dodatkowo ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego, który jest przyczyną tego schorzenia.

Jagody, wiśnie

Jagody, wiśnie zawierają antocyjany – barwniki roślinne, które nie tylko nadają barwę owocom i warzywom, ale również zmniejszają stany zapalne w organizmie. Wiśnie, czarne jagody mają bardzo wysoki wskaźnik aktywności antyoksydacyjnej ORAC i dlatego, są polecane pacjentom z uszkodzeniami stawów. Dodatkowo wiśnie zmniejszają ilość kwasu moczowego w stawach, dzięki czemu ograniczają ryzyko powstania dny moczanowej.

Rozmaryn

Udowodniono, że ekstrakt z rozmarynu pomaga złagodzić objawy bólowe u pacjentów cierpiących na zapalenie stawów, ale na tym jego zalety się nie kończą. Badania wykazały, że olejki eteryczne z rozmarynu, stosowane podczas sesji aromaterapii, mogą mieć znaczący wpływ na objawy bólu, depresji oraz przyczyniają się do poprawy ogólnego zadowolenia z życia pacjentów z zapaleniem stawów.

Jarmuż

Dzięki dobrej wartości odżywczej i wysokiej aktywności antyoksydacyjnej, jarmuż – zwłaszcza spożywany na surowo – może pomóc zneutralizować wolne rodniki i w ten sposób chronić stawy przed stanami zapalnymi oraz degeneracją komórek.