Zamknij

4 produkty, które warto jeść, jeśli masz wysoki cholesterol

20.04.2022
Aktualizacja: 20.04.2022 11:35

Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest niebezpieczny, bo zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Bardzo ważnym sposobem obniżania poziomu cholesterolu jest odpowiednia dieta – dzięki niej cholesterol może spaść nawet o 25 proc. Jakie produkty szczególnie warto włączyć do diety?

Dieta na wysoki cholesterol - co jeść?
fot. Shutterstock
  1. Płatki owsiane
  2. Rośliny strączkowe
  3. Orzechy
  4. Tłuste ryby

Przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu we krwi trzeba zadbać o odpowiednią dietę – to skuteczny sposób na obniżenie tego parametru. W diecie polecanej dla osób z wysokim cholesterolem najważniejsze jest ograniczenie spożycia produktów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych (głównie tłustego mięsa i tłustych produktów mlecznych), ponieważ mogą one podnosić poziom cholesterolu, a spożywane w nadmiarze przyczyniać się do nadmiernej masy ciała. Warto za to jeść więcej warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktów zbożowych, a tłuszcze zwierzęce (np. masło) zamienić na roślinne, np. oleje (z wyjątkiem olejów tropikalnych: palmowego, kokosowego).

Specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zapewniają, że takie zmiany w diecie mogą obniżyć całkowity cholesterol nawet o 25 proc. lub więcej. Natomiast samo ograniczenie nasyconych tłuszczów w diecie może obniżyć poziom cholesterolu o 5-10 proc. Eksperci polecają też 5 produktów szczególnie pożądanych w diecie osób z wysokim poziomem cholesterolu.

Płatki owsiane

Jedzenie płatków owsianych na śniadanie jest łatwym sposobem na obniżenie cholesterolu. Dostarczają od 1 do 2 gramów rozpuszczalnego błonnika, który wiąże cholesterol w układzie pokarmowym zanim dostanie się do krwi. Do owsianki warto dodać banana lub kilka truskawek albo innych sezonowych owoców, aby uzyskać kolejne pół grama cennego błonnika.

Rośliny strączkowe

Do roślin strączkowych zalicza się m.in. fasolę (różne jej rodzaje), groch, soczewicę, bób czy cieciorkę. Strączki są szczególnie bogate w rozpuszczalny błonnik. Ich trawienie zajmuje organizmowi sporo czasu, więc po posiłku dłużej czujemy się syci – to dlatego są polecane osobom starającym się schudnąć. To produkty bardzo uniwersalne – można je przyrządzać na bardzo wiele smacznych sposobów.

Orzechy

Badania naukowe dowodzą, że spożywanie migdałów, orzechów włoskich, orzeszków ziemnych i innych rodzajów orzechów jest korzystne dla serca. Zawierają one korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3, które mają znaczenie w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Jedzenie jednej porcji orzechów (bez dodatku soli i cukru) dziennie może obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) nawet o 5 proc. Orzechy zawierają także inne cenne dla zdrowia składniki.

Tłuste ryby

Tłuste ryby, zwłaszcza morskie, takie jak łosoś, śledź, makrela, dorsz, zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów w krwiobiegu, a także korzystnie działają na naczynia krwionośne. Jedzenie ryb dwa lub trzy razy w tygodniu pomaga obniżyć poziom LDL na dwa sposoby: po pierwsze, poprzez zastąpienie nimi mięsa, które zawiera tłuszcze nasycone zwiększające poziom LDL, a po drugie poprzez dostarczenie do organizmu obniżających poziom LDL tłuszczów omega-3.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej