Zamknij

Śniadanie dla cukrzyka: 4 zdrowe pomysły

04.11.2021
Aktualizacja: 04.11.2021 10:50
Śniadanie dla cukrzyka - 4 produkty
fot. Shutterstock

Cukrzyca to poważna choroba, która może mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia. Na szczęście poziom cukru we krwi można w dużym stopniu kontrolować za pomocą diety. Może ona także pomagać w zapobieganiu cukrzycy. Najlepiej zacząć od samego rana, czyli od śniadania. Oto 4 produkty, które warto jeść rano.

  1. Naturalne płatki zbożowe
  2. Płatki owsiane, czyli owsianka
  3. Jajka w różnych postaciach
  4. Kanapki z pełnoziarnistym pieczywem

Cukrzyca to choroba metaboliczna, której głównym objawem jest podwyższone stężenie glukozy we krwi na skutek nieprawidłowego działania lub wydzielania insuliny. Prowadzi to do złego działania wielu narządów, np. oczu, serca, nerek. Jednym z czynników ryzyka cukrzycy jest nieodpowiednia dieta. Tymczasem właśnie dzięki diecie można zapobiec lub spowolnić rozwój tej choroby. Warto to robić przy okazji każdego posiłku – od śniadania do kolacji. Jak obniżyć poziom cukru we krwi już podczas śniadania?

1. Naturalne płatki zbożowe

Płatki zbożowe są dobrym i szybkim śniadaniem, ale trzeba je wybrać naprawdę starannie. Większość gotowych płatków śniadaniowych jest zwyczajnie zła dla cukrzyków ze względu na zawartość dużej ilości dodanego cukru. Oczywiście da się znaleźć odpowiednie produkty, np. musli bez dodatku cukru, ale wymaga to starannego przestudiowania etykiety. Dobrą alternatywą zawsze będą naturalne płatki zbożowe: żytnie, pszenne, gryczane (choć nie da się ich zwykle szybko wrzucić do mleka, bo wymagają gotowania).

2. Płatki owsiane, czyli owsianka

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu płatki owsiane są świetnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Owsianka jest też idealnym wyborem dla osób, które chcą schudnąć, zawierają bowiem dużo błonnika, która pomaga na dłużej zachować uczucie sytości. Kupując płatki owsiane, wybieraj te naturalne, bez dodatków. Wersje smakowe mogą już zawierać różne substancje dodatkowe, w tym cukier, którego w cukrzycy trzeba unikać.

3. Jajka w różnych postaciach

To świetny wybór dla cukrzyków – jajka zawierają dużo białka, umiarkowaną ilość tłuszczu i mało węglowodanów. Co ważne, jajka można spożywać na wiele różnych sposobów, więc jako danie śniadaniowe nie powinny szybko się znudzić. Badania naukowe dowodzą, że dieta wysokobiałkowa pomaga w poprawieniu profilu glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Warto też pamiętać, że polskie zalecenia mówią, że można jeść nawet 7 jajek tygodniowo.

4. Kanapki z pełnoziarnistym pieczywem

Pieczywo to podstawa śniadania i może być dobrą opcją dla osób z cukrzycą, ale pod jednym warunkiem: że jest to pieczywo pełnoziarniste, czyli z mąki z pełnego przemiału. Może to być zarówno chleb pszenny graham, jak i żytni razowy albo z jakiejkolwiek innej mąki pełnoziarnistej. Pamiętaj jednak, by nie smarować go niczym słodkim, np. dżemem. Wybierz twarożek, pastę z awokado albo masło orzechowe. I pamiętaj o dodatku surowych warzyw.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Express.co.uk / Ncez.pzh.gov.pl