Zamknij

Masz nadciśnienie tętnicze? Te produkty omijaj w sklepie

18.05.2022
Aktualizacja: 18.05.2022 17:20
Produkty zakazane przy nadciśnieniu
fot. Shutterstock

Nadciśnienie tętnicze ma ścisły związek z dietą. Jeśli chcesz lepiej kontrolować tę chorobę, unikaj produktów, które podwyższają ciśnienie krwi. Jakie to produkty?

Niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze, najwięcej chorych to osoby w wieku od 55 do 74 lat. Jednak choroba ta może dotknąć też osoby znacznie młodsze. Nieleczone nadciśnienie tętnicze, może prowadzić m.in. do udarów, choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca, a nawet niewydolności nerek.

Leczenie nadciśnienia jest kosztowne

Koszty leczenia samego nadciśnienia i jego powikłań są ogromne. Mowa tu nie tylko o zwolnieniach lekarskich, ale też m.in. o kosztach związanych z leczeniem, czy refundacją leków. Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że w 2018 r. blisko 5,8 mln pacjentów korzystało ze świadczeń z powodu nadciśnienia tętniczego. NFZ przeznaczył na nie ponad 258 mln zł. W tym samym roku zrealizowano 55,2 mln recept na 127,9 mln opakowań leków stosowanych w nadciśnieniu tętniczym. Fundusz zapłacił za ich refundację ponad 1,2 mld zł, czyli około 14 proc. całego budżetu na refundację apteczną.

W 2020 r. wartość refundacji do leków stosowanych w leczeniu nadciśnienia tętniczego w przeliczeniu na pacjenta wyniosła 147 zł (wzrost o 45 proc. w porównaniu z 2013 r.), a wartość dopłat do leków refundowanych stosowanych w leczeniu nadciśnienia tętniczego wyniosła 96 zł (spadek o 25 proc. w porównaniu z 2013 r.).

Co jest przyczyną nadciśnienia tętniczego?

Niestety liczba chorych stale wzrasta, a co za tym idzie koszty ich leczenia. Przyczyn nadciśnienia tętniczego może być bardzo wiele. Najczęstsze to:

Na te ostatnie nie mamy zwykle wpływu. Jednak na trzy pierwsze czynniki już tak. Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego, warto zmodyfikować dietę i wykluczyć produkty zawierające duże ilości sodu. Niestety spożycie tego pierwiastka w ostatnich latach znacznie wzrosło, o czym alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).

Wszyscy eksperci podkreślają, że lepiej chorobie zapobiegać, niż ją leczyć. Dlatego wyklucz ze swojej diety poniższe produkty.

10 pokarmów podwyższających ciśnienie krwi

Aby obniżyć ciśnienie krwi i poprawić swoje zdrowie, należy unikać poniższych produktów:

  • Wędliny ze sklepu – w tego typu produktach jest bardzo dużo soli, a tym samym sodu, co wiąże się z podwyższeniem ciśnienie krwi i podwyższonym ryzykiem problemów sercowo-naczyniowych. Sól jest konserwantem mięsa, dzięki niej nie psuje się ono tak szybko. Jeśli nie wyobrażasz sobie kanapki bez kawałka wędliny, przygotuj ją sobie sam. Upiecz ją w piekarniku, a zamiast soli użyj zdrowych przypraw.
  • Przetworzone pomidory – soki pomidorowe, sosy pomidorowe, koncentraty pomidorowe, pomidorowe sosy do makaronów, a nawet same pomidory z puszki – wszystkie te produkty zawierają duże ilości sodu, który zwiększa ciśnienie krwi. Na przykład w szklance soku pomidorowego jest 615 mg sodu. O wiele zdrowszą opcją jest wykorzystywanie świeżych pomidorów do przygotowania dań. Nie wpływają one na ciśnienie krwi i zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen.
  • Czerwone mięso – badania wykazały, że czerwone mięso, takie jak wieprzowina, jagnięcina, wołowina, może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia krwi. Dlatego jeśli masz nadciśnienie, to zrezygnuj z jedzenia czerwonego mięsa lub ogranicz jego spożycie do minimum (np. raz na miesiąc).
  • Pokarmy zawierające cukier – zbyt duże spożycie cukru może zwiększać ciśnienie krwi. Według badań 2-3 łyżeczki cukru dodane do herbaty mogą zwiększyć skurczowe ciśnienie krwi o 8,4 mm Hg, a rozkurczowe o 3,7 mm Hg u kobiet z wysokim ciśnieniem krwi. Niestety ta substancja jest w większości produktów, m.in. w mleku, jogurtach, sosach, a nawet w chlebie. Całkowicie wyeliminować cukier można jedynie wtedy, gdy przygotowujemy posiłki z produktów nieprzetworzonych, świeżych. I warto to robić, bo produkty zawierające cukier przyczyniają się do otyłości i związanych z nią problemów zdrowotnych.
  • Produkty typu instant, np. zupy w proszku – tego typu produkty są wysokoprzetworzone i zawierają nie tylko zbyt duże ilości soli, ale także niezdrowe tłuszcze, nierzadko również cukier. Chodzi o to, by wzmocnić ich smak. Unikaj takich produktów, nie tylko wtedy, gdy masz nadciśnienie. Staraj się przygotowywać posiłku ze świeżych, nieprzetworzonych produktów. Takie dania będą nie tylko smaczniejsze, ale i dużo zdrowsze.
  • Gotowe, mrożone dania – to kolejny przykład wysokoprzetworzonych produktów, zawierających duże ilości soli, cukru i niezdrowych tłuszczów. Mrożona pizza, mrożona zapiekanka, mrożone paluszki rybne etc. Wiemy, że są one wygodne i skracają czas przygotowania posiłku, ale bardzo niezdrowe. Z mrożonek wybieraj tylko warzywa (bez przypraw) oraz owoce. Pozostałe produkty omijaj w sklepie szerokim łukiem.
  • Alkohol – produkty zawierające alkohol bardzo podnoszą ciśnienie krwi, ale także prowadzą do innych problemów zdrowotnych (m.in. do uszkodzenia wątroby, niedoborów składników odżywczych, a nawet uzależnienia). Jeśli masz nadciśnienie, wyeliminuj alkohol ze swojej diety całkowicie. To ważne z jeszcze innego powodu – niektóre leki na nadciśnienie mogą wchodzić w interakcje z alkoholem. Poza tym alkohol zawiera cukier, który przyczynia się do otyłości.
  • Produkty smażone w głębokim tłuszczu, np. frytki – smażenie, zwłaszcza to w głębokim tłuszczu, to technika gotowania, która powinna być zakazana dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Produkty przygotowywane w ten sposób na pewno są smaczne, chrupiące, ale bardzo niezdrowe. Poza tym frytki kupowane w sklepach są przetworzone i zawierają sól oraz tłuszcze. Zjedzenie tego typu produktu może powodować skoki ciśnienia, przyczyniać się do otyłości i zwiększać poziom cholesterolu. Jeśli uwielbiasz frytki, przygotuj ich zdrowszą wersję. Weź ziemniaki, pokrój je w łódeczki i wymieszaj w niewielkiej ilości oliwy z oliwek oraz ulubionych przyprawach (ja lubię garam masalę). Upiecz je w piekarniku (20 minut w 200 st. C).
  • Gotowe sosy sałatkowe – to kolejne produkty, które należy w sklepach omijać szerokim łukiem. Zawierają one cukier, sól, tłuszcze i są wysokoprzetworzone. O wiele zdrowiej i taniej będzie, jeśli przygotujesz taki sos samodzielnie w domu. To naprawdę nie jest takie skomplikowane.

Nadciśnienie tętnicze to ogólnoświatowa epidemia. Mimo coraz większej świadomości o zagrożeniach, z jakimi wiąże się ta choroba, liczba chorych nie maleje. Wręcz przeciwnie z roku na rok rośnie. Winy upatruje się w złym stylu życia, zbyt małej aktywności fizycznej oraz złej diecie. Najlepsza – zdaniem ekspertów – dla nadciśnieniowców jest dieta śródziemnomorska, składająca się ze zdrowych, roślinnych tłuszczy, pełnoziarnistych produktów, nabiału oraz warzyw i owoców.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: NFZ/ PAP/ NBCI