Zamknij

Jak zapobiec chorobom serca? Naukowcy: jedz produkty pełnoziarniste

20.07.2021
Aktualizacja: 20.07.2021 11:01
Produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko chorób serca
fot. Shutterstock

Najnowsze badanie naukowców ze Stanów Zjednoczonych dowodzi, że spożywanie kilkuporcji produktów pełnoziarnistych może chronić przed chorobami serca, zwłaszcza osoby w średnim i starszym wieku. Wystarczą trzy porcje dziennie.

Wieloletnia analiza zdrowia ponad 3000 osób w średnim i starszym wieku wykazała, że ci, którzy jedli co najmniej trzy porcje pełnych ziaren dziennie, mieli niższy poziomu cukru we krwi, niższe ciśnienia krwi i obwód w talii niż ci, którzy spożywali mniej niż pół porcji takich produktów dziennie. Wyniki zostały opublikowane online 13 lipca 2021 roku na stornach pisma „Journal of Nutrition”.

– Wcześniej nie było żadnych długoterminowych badań, które badałyby związek między spożyciem produktów z pełnego lub oczyszczonego ziarna a parametrami zdrowia (w tym obwodem talii, ciśnieniem czy poziomem cukru we krwi), które są wczesnymi sygnałami ostrzegawczymi przed chorobami – powiedział dr Caleigh Sawicki, epidemiolog żywienia z Tufts University w Bostonie. – To badanie pomaga nam zrozumieć zrozumieniu, jakie długoterminowe znaczenie dla zdrowia ma spożywanie produktów z oczyszczonych lub pełnych ziaren.

Co to są produkty pełnoziarniste?

Aby można było nazwać produkt pełnoziarnistym musi on zostać wyprodukowany z nieoczyszczonej mąki zawierającej łuskę zbóż. Produkty z pełnego przemiału, w przeciwieństwie do tych wytworzonych z oczyszczonej wysoko przetworzonej mąki, dostarczają do organizmu cenne witaminy, składniki mineralne i węglowodany złożone, a także usprawniający pracę jelit błonnik pokarmowy. Produkty pełnoziarniste to: otręby, pieczywo razowe, graham, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, ryż brązowy, naturalne płatki zbożowe: gryczane, jaglane, owsiane, orkiszowe, jęczmienne i żytnie, mąka z pełnego przemiału.

Ważne jest również to, że spożywanie produktów pełnoziarnistych na dłużej daje uczucie sytości, a błonnik w nich zawarty pomaga obniżyć skoki cukru we krwi po posiłkach.

Zgodnie z polską piramidą zdrowego żywienia produkty zbożowe powinny być składnikiem większości posiłków. Należy jak najczęściej wybierać te pełnoziarniste, najlepiej, by były to co najmniej 3 porcje produktów pełnoziarnistych dziennie.

Pełne ziarno obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi

Naukowcy wykorzystali dane pochodzące od 3121 osób, które wzięły udział w badaniu Framingham Heart Study Offspring Cohort, które rozpoczęło się w latach 70. i miało na celu zbadanie długoterminowych czynników ryzyka chorób serca. Średni wiek uczestników wynosił wtedy około 55 lat.

Analizowano zmiany pięciu czynników ryzyka chorób serca w czteroletnich odstępach czasu przez około 18 lat: obwód talii, ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi, trójglicerydów i cholesterolu HDL (tzw. dobrego). Uczestnicy zostali podzieleni na grupy zależnie od ilości produktów pełnoziarnistych, których spożycie zadeklarowali: od niskiego (mniej niż pół porcji dziennie) do trzech lub więcej porcji dziennie.

Analiza danych w czteroletnich odstępach czasu wykazała, że rozmiar talii wzrósł o około 1,3 cm u osób, które miały wysokie spożycie pełnoziarnistych, natomiast aż o 2,5 cm u tych, którzy jedli mało takich produktów. Średnie wzrosty ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi były również niższe u osób, które jadły dużo pełnych ziaren. Zbadano także wpływ na powyższe parametry spożycia produktów z oczyszczonych ziaren: u osób, które spożywały mniejsze ilości takich produktów, przyrost obwodu talii oraz poziom trójglicerdów we krwi były mniejsze niż u jedzących duże ilości produktów z białej oczyszczonej mąki.

– Sugeruje to, że włączenie do diety produktów pełnoziarnistych, zwłaszcza zamiast ziaren oczyszczonych, wpływa na poprawę badanych parametrów zdrowia, a zatem może pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób serca – skomentował wyniki badań dr Sawicki.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: WebMD.com