Zamknij

Produkty bogate w żelazo. Jedz je, by uniknąć niedoboru żelaza i anemii

29.04.2021
Aktualizacja: 12.10.2021 13:22
Produkty bogate w żelazo
fot. Shutterstock

Żelazo to jeden z ważniejszych dla naszego organizmu składników mineralnych. Dowiedz się, jakie mogą być przyczyny niedoboru żelaza i jak to rozpoznać, a także co jeść, by uzupełnić ten składnik w organizmie.

  1. Niedobór żelaza – jakie mogą być przyczyny?
  2. Niedobór żelaza – jakie mogą być objawy?
  3. Produkty bogate w żelazo
  4. Po co nam żelazo?

Anemia (niedokrwistość) spowodowana niedoborem żelaza to najczęstsza postać tego schorzenia. Niedobór żelaza jest jednym z częstszych niedoborów pokarmowych, szczególnie u kobiet w wieku rozrodczym, które miesiączkują.

Niedobór żelaza – jakie mogą być przyczyny?

Przyczyn niedoboru żelaza może być wiele. Najczęstsze to:

  • utrata krwi w okresie menstruacji,
  • krwawienie z przewodu pokarmowego,
  • zaburzenia wchłaniania żelaza,
  • dieta uboga w żelazo.

Na anemię najczęściej cierpią miesiączkujące kobiety, ale nie tylko one. To schorzenie pojawia się również u kobiet starszych, a także u mężczyzn. Jednak w ich przypadku mamy do czynienia z innym mechanizmem utraty żelaza. W ich przypadku przyczyną choroby najczęściej jest krwawienie z przewodu pokarmowego, będące wynikiem albo choroby wrzodowej, albo nowotworu tego przewodu.

Niedobór żelaza – jakie mogą być objawy?

Objawem niedoboru żelaza mogą być:

Produkty bogate w żelazo

W przypadku niedoboru żelaza przede wszystkim ustala się jego przyczynę i skupia na jej leczeniu. Dieta jest tylko uzupełnieniem tej terapii, choć niezwykle istotnym. W przypadku niedoboru żelaza lub pojawienia się anemii zaleca się wprowadzenie do diety produktów bogatych w żelazo.

Najbogatszym źródłem żelaza są:

  • podroby, szczególnie wątróbka,
  • mięso czerwone, ale również białe,
  • wędliny,
  • żółtka jaj.

W tych produktach żelazo ma postać hemową i jest lepiej przyswajane w jelicie cienkim. Gorzej wchłaniane – ze względu na formę niehemową – jest żelazo z produktów roślinnych. Znajdziemy go w:

  • zielonych warzywach, np. szpinaku, szczawiu, brokułach, natce pietruszki, rzeżusze,
  • płatkach owsianych,
  • kaszy gryczanej,
  • pieczywie pełnoziarnistym i razowym, zwłaszcza żytnim,
  • warzywach strączkowych,
  • burakach.

Wchłanianie żelaza jest większe w obecności witaminy C, natomiast herbata i otręby zmniejszają jego przyswajanie, dlatego nie należy łączyć w jednym posiłku tych produktów z produkatami bogatymi w żelazo. Najlepszym obiadem dla osoby cierpiącej na niedobór żelaza będzie wątróbka z brokułami lub stek.

Po co nam żelazo?

Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, niezbędnej do transportowania tlenu przez krew. Wspomaga również walkę z wolnymi rodnikami i regenerację tkanek. Wzmacnia także naszą odporność, warunkuje prawidłowy rozwój płodu, zapobiega anemii. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na żelazo to średnio od 15 do 20 mg.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.