Zamknij

Post przerywany zapobiega cukrzycy i otyłości. Na czym polega?

14.02.2022 11:38

Naukowcy z duńsko-niemieckiego zespołu badawczego przekonują, że post przerywany (interwałowy) jest korzystny dla zdrowia większości osób i pomaga zapobiegać chorobom takim, jak cukrzyca oraz otyłość. Na czym polega post przerywany? WYJAŚNIAMY, co warto wiedzieć.

Post przerywany
fot. Shutterstock
  1. Post przerywany może zapobiegać cukrzycy
  2. Na czym polega post przerywany?

Okresy poszczenia mają korzystny wpływ na zdrowie większości osób, choć zależy to od indywidualnej kondycji danego człowieka — przekonują naukowcy. Tym, co zapewnia pozytywne skutki postu dla naszego organizmu, jest zaś układ odpornościowy.

Wcześniejsze badania sugerowały, że post i funkcje immunologiczne są ze sobą powiązane. Poszczenie poprawiało m.in. parametry związane z różnymi przewlekłymi stanami zapalnymi. Jednak do tej pory niewiele wiedziano na temat tego, w jaki sposób reakcje immunologiczne determinują zdrowie metaboliczne. Ale ponieważ wątroba jest ważnym ośrodkiem i regulatorem metabolizmu, duńsko-niemiecka grupa naukowców skupiła się na zrozumieniu, jak komórki wątroby i komórki odpornościowe znajdujące się w wątrobie komunikują się ze sobą w warunkach postu.

Odkryli, że aktywność immunologiczna jest niezbędna do odpowiedzi metabolicznej na post.

W badaniu uczestniczyli naukowcy z Centrum Helmholtza w Monachium, Uniwersytetu w Ulm, Uniwersytetu Technicznego w Monachium, Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą, Szpitala Uniwersyteckiego w Heidelbergu oraz Uniwersytetu Południowej Danii.

Post przerywany może zapobiegać cukrzycy

Badacze zeskanowali DNA komórek wątroby i komórek odpornościowych, sprawdzając, które części DNA są aktywne w czasie głodu i jakie cząsteczki przekaźnikowe są w efekcie tej aktywności uwalniane.

Okazało się, że te dwie grupy komórek faktycznie komunikowały się ze sobą, a odbywało się to poprzez cząsteczkę, która ulega ekspresji w prawie wszystkich komórkach w naszym ciele, a mianowicie receptor glukokortykoidowy.

- Odkryliśmy, że to właśnie ten receptor w czasie postu umożliwia połączenie między badanymi komórkami. Usuwając go wyłącznie z komórek układu odpornościowego, zaobserwowaliśmy zaburzenie sygnalizacji związanej z postem w komórkach wątroby; nie wiedziały wówczas o głodzie. Oznacza to, że komórki układu odpornościowego są w stanie bezpośrednio modulować wpływ postu na nasz metabolizm – powiedziała współautorka badania dr Anne Loft.

Nasze badanie wykazało, że dobrowolny, przerywany post jest korzystny w zapobieganiu wielu ludzkim chorobom metabolicznym, w tym cukrzycy typu 2 i otyłości — podsumowali naukowcy.

Wzrost liczby osób cierpiących na choroby metaboliczne jest oszałamiający i nie wykazuje oznak spowolnienia. Badacze mają nadzieję, że ich odkrycie posłuży do lepszego zrozumienia mechanizmów molekularnych stojących za tymi chorobami i pomoże ostatecznie doprowadzić do opracowania skutecznych terapii opartych właśnie na poszczeniu

Na czym polega post przerywany?

Post przerywany to system odżywiania polegający na tym, że pokarmy spożywa się w określonym "oknie żywieniowym", a poza nim można przyjmować tylko napoje pozbawione wartości odżywczej (niesłodzona herbata, kawa oraz woda).

Okresy postu przeplatają się więc z okresami jedzenia. Tzw. "okna żywieniowe" trwają najczęściej 8,6 lub 4 godziny, a więc pości się odpowiednio przez 16,18 lub 20 godzin.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: PAP/Katarzyna Czechowicz