Zamknij

Ograniczasz ilość sodu w diecie? Skutki mogą być zaskakujące

27.04.2022
Aktualizacja: 27.04.2022 15:00

Choć sód jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to jego nadmiar może mieć fatalne skutki dla serca. Nowe badanie udowodniło, że zmniejszenie ilości sodu w diecie pozytywnie wpływa na zdrowie i hospitalizacje w przyszłości. Jak bardzo zmniejsza się ryzyko?

Sód w diecie a niewydolność serca
fot. Shutterstock
  1. Jakie znaczenie ma dla organizmu sód?
  2. Spożycie sodu a niewydolność serca
  3. Jak ograniczyć ilość sodu w diecie?
  4. Jak objawia się niewydolność serca?

Specjaliści zalecają, by ograniczać w diecie ilość sodu, którego duże ilości zawiera m.in. sól kuchenna czy sklepowe wędliny. To dobre dla serca – i potwierdzają to najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie „The Lancet ”. Należy ograniczać ilość spożywanego sodu, ale – z drugiej strony – lepiej z tym nie przesadzić. Ten składnik mineralny jest ważny dla dobrego funkcjonowania organizmu, a zbyt mała jego ilość może być źródłem kłopotów ze zdrowiem.

Jakie znaczenie ma dla organizmu sód?

Sód (a więc także sól, która go zawiera) spożywany z umiarem, jest ważnym składnikiem diety. To elektrolit, więc ma ogromne znaczenie dla utrzymania homeostazy w organizmie, która zapewnia mu sprawne i stabilne funkcjonowanie. Pierwiastek ten pomaga również w utrzymaniu równowagi płynów i składników mineralnych, a także w kontrolowaniu pracy mięśni. Jeśli w organizmie nie ma wystarczającej ilości sodu, z pewnością odbije się to na jego funkcjonowaniu.

Jednak zbyt duża ilość sodu może prowadzić do negatywnych skutków. Jednym z nich jest zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób serca. Osoby zagrożone chorobą serca lub już na nią chorujące, powinny uważać na ilość spożywanego sodu.

Spożycie sodu a niewydolność serca

Według nowego kanadyjskiego badania, zmniejszenie spożycia sodu zapobiega gromadzeniu się nadmiaru płynów w organizmie i niekorzystnym wynikom leczenia pacjentów z niewydolnością serca.

W badaniu naukowcy wykorzystali informacje pochodzące z międzynarodowego, kontrolowanego programu znanego pod nazwą SODIUM-HF – do badania włączono pacjentów w wieku 18 lat lub starszych z przewlekłą niewydolnością serca, którzy byli leczeni optymalną i dobrze tolerowaną dawką leku, która nie powoduje działań niepożądanych. Pacjentów podzielono na dwie grupy: pierwsza objęta była zwykłą opieką zgodną z wytycznymi, druga stosowała dietę niskosodowej o zawartości sodu mniejszej niż 100 milimoli (mmol) na dobę.

Następnie naukowcy chcieli sprawdzić, czy zmniejszenie ilości sodu w diecie wpłynie na częstość występowania zdarzeń wymagających pobytu w szpitalu w przyszłości. Badanie trwało niemal 7 lat (w latach 2014-2020). Po jego zakończeniu ustalono, że hospitalizacja z przyczyn sercowo-naczyniowych wystąpiła o 2 proc. rzadziej u pacjentów stosujących dietę niskosodową niż u pacjentów z grupy będącej pod zwykłą opieką.

Według naukowców, ograniczenie sodu w diecie pomaga zminimalizować ilość dodatkowego płynu wokół serca, płuc i w nogach. Nadmiar płynów w organizmie powoduje, że serce musi ciężej pracować. Może to powodować wzrost ciśnienia krwi.

Jak ograniczyć ilość sodu w diecie?

Specjaliści zalecają, by ograniczając ilość sodu w diecie, skorzystać z kilku sposobów, które w tym pomogą. Powinno to się przełożyć na zmniejszenie ryzyka niewydolności serca i pomóc w leczeniu chorób serca już istniejących. Najważniejsze jest:

  • spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, które pomogą utrzymać lub osiągnąć zdrową masę ciała
  • używanie do przygotowywania posiłków świeżych produktów, które zawierają mało soli lub nie zawierają jej wcale
  • w przypadku braku świeżych warzyw, używanie mrożonych lub konserwowych, które zawierają mało soli, albo płukanie ich przed gotowaniem
  • zamienianie lub wykluczanie z przepisów składników o wysokiej zawartości sodu
  • unikanie żywności wysoko przetworzonej i z długim terminem ważności
  • sprawdzanie na etykiecie zawartości sodu i unikanie produktów, które mają dużą zawartość sodu (powyżej 600 miligramów)
  • wykluczenie z diety konserw, peklowanych lub wędzonych mięs oraz przetworzonego mięsa, czyli wędlin.

Jak objawia się niewydolność serca?

Objawy niewydolności serca to: duszność, zmęczenie lub obrzęk stóp, kostek, nóg, brzucha lub naczyń szyjnych. Niewydolność serca może prowadzić do choroby wieńcowej, która jest najczęstszym rodzajem choroby serca, oraz do zawału. Inne problemy związane z niewydolnością sera to cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, otyłość i choroby zastawkowe serca.

W przypadku takich problemów jak powyższe należy ograniczyć spożycie sodu, a na pewno skonsultować się z lekarzem.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: ScienceDirect / Eat This / „The Lancet”