Zamknij

Naukowcy: to nie składniki odżywcze, ale konkretna żywność zwiększa ryzyko chorób serca

14.05.2021
Aktualizacja: 14.05.2021 15:07
Dieta a serce - co szkodzi sercu
fot. Shutterstock

Doskonale wiemy, że nadmiar cukru i tłuszczów nasyconych nie wpływa korzystnie na serce. A jakie znaczenie mają kombinacje pewnych produktów, które dominują w diecie? Okazuje się, że ogromne!

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego opublikowali właśnie badanie dotyczące wpływu pewnych grup produktów na ryzyko chorób serca i śmierci z ich powodu. Wyniki zaprezentowano w kwietniu na stronie internetowej czasopisma BMC Medicine.

Jakie grupy produktów szkodzą sercu najbardziej?

- Istnieje wiele badań i dowodów na wpływ poszczególnych składników odżywczych na serce. Problem polega na tym, że ludzie nie jedzą składników odżywczych, ale konkretną żywność, a właściwie kombinacje różnych produktów – tłumaczy główna autorka badania Carmen Piernas, wykładowczyni nauk o podstawowej opiece zdrowotnej. - Gdy mówimy ludziom, że muszą zmniejszyć spożycie cukru, to jest to dla nich bardzo myląca informacja". Jej zespół postanowił przyjrzeć się diecie i wynikom zdrowotnym nie pod kątem konkretnych składników odżywczych, ale konkretnych produktów spożywczych.

Badacze doszli do wniosku, że najgorsza jest dieta bogata w czekoladę i ciastka, masło, cukier stołowy, napoje gazowane i soki owocowe, a uboga w świeże owoce i warzywa. Ryzykowna, choć w mniejszym stopniu, jest dieta obfitująca w słodkie napoje, czekoladę i słodycze, cukier stołowy i konserwy.

Na czym polegały badania?

Naukowcy wykorzystali UK Biobank, bazę danych prawie 117 000 dorosłych z Wielkiej Brytanii, którzy zostali zrekrutowani w latach 2006-2010, gdy byli w wieku od 37 do 73 lat. Uczestnicy badania składali raporty o swojej diecie i zostali podzieleni na grupy w zależności od spożywanych pokarmów. Do obliczenia wskaźników chorób serca i zgonów wykorzystano rejestry szpitalne i rejestry zgonów. Jakie wyniki otrzymano?

  • Osoby, których dieta obfitowała w czekoladę, słodycze, masło i biały chleb miały o 40 proc. wyższe ryzyko chorób serca i 37 proc. wyższe ryzyko wczesnej śmierci
  • Osoby, w których diecie było dużo napojów słodzonych miały o 14 proc. wyższe ryzyko chorób serca i 11 proc. wyższe ryzyko śmierci – związek ten był jednak mniej jasny niż w pierwszej grupie.

- Być może w kontekście diety zapobiegającej chorobom powinniśmy przestać mówić o cukrze i tłuszczu i zacząć mówić o czekoladzie, słodyczach, białym chlebie, maśle, tłustym serze – komentuje badanie Carmen Piernas. - Właśnie to powinniśmy mówić pacjentom: jeśli w ich diecie jest dużo takich produktów, a mało warzyw i owoców, to występuje u nich większe ryzyko chorób serca i wczesnej śmierci.

Nadwaga zwiększa ryzyko chorób serca

Zła dieta, obfita w niezdrową żywność, przede wszystkim powoduje nadwagę, a ta zwiększa ryzyko chorób serca. Okazało się, że:

  • uczestnicy badania, których dieta zawierała dużo czekolady, słodyczy, masła i białego pieczywa, częściej byli młodszymi mężczyznami palącymi papierosy. Byli oni również mało aktywni fizycznie, otyli i mieli wysokie ciśnienie krwi.
  • osoby, które preferowały dietę bogatą w słodzone napoje i konserwy, miały duże ryzyko chorób serca i śmierci, mimo że były bardziej aktywne i rzadziej paliły. Jednak także były otyłe, miały wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę lub wysoki poziom cholesterolu.

Komentując te badania, Whitney Linsenmeyer, adiunkt na wydziale żywienia i dietetyki w Saint Louis University w Missouri, powiedziała: - To badanie potwierdza, że dieta bogata w rafinowane węglowodany z białym chlebem, a także w tłuszcze nasycone, dodany cukier, nie jest dobra dla serca. Dodała też: - Myślę, że warto podkreślić, że wszystkie te produkty mogą być składnikiem zdrowej diety, nie musimy ich całkowicie unikać, jednak nie mogą być jej podstawą. Najważniejsze jest umiarkowanie. Zdrowa dieta to także zdrowe podejście do jedzenia, zgodnie z którym możemy czasem złamać zdrową dietę się i nie czuć się z tego powodu winnym.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: WebMD.com