Zamknij

Kto nie powinien jeść szparagów? W tym przypadku lepiej ich unikać

04.05.2022
Aktualizacja: 04.05.2022 15:35

Najlepszy sezon na szparagi to maj i czerwiec – tylko wtedy są świeże i najsmaczniejsze. I choć to niezwykle wartościowe warzywo, to nie wszyscy mogą się nim zajadać. Uważać powinny osoby z niektórymi schorzeniami.

Kto nie powinien jeść szparagów?
fot. Schutterstock
  1. Co dobrego zawierają szparagi?
  2. Jak szparagi działają na organizm?
  3. Kto nie powinien jeść szparagów?

Szparagowy sezon trwa zaledwie kilka tygodni, warto więc nacieszyć się tymi warzywami, gdy są świeże, bo potem pozostają już tylko mrożonki. Choć szparagi są bogate w mnóstwo cennych składników odżywczych i są uważane za korzystne dla zdrowia, to nie wszyscy mogą je jeść równie bezpiecznie. Zobaczmy, jak szparagi działają na organizm i kto nie powinien ich jeść.

Co dobrego zawierają szparagi?

Szparagi są bardzo dobrym źródłem błonnika, są też warzywem niskokalorycznym – w 100 g szparagów jest zaledwie 20 kcal. Zawierają też spore ilości składników odżywczych, a zwłaszcza:

  • kwas foliowy
  • witaminy C, E, A i K
  • wapń
  • fosfor
  • potas
  • magnez
  • sód
  • żelazo.

W szparagach jest też obecna inulina (prebiotyk), która zapewnia sprawne działanie przewodu pokarmowego. Są również flawonoidy (rutyna, kwercetyna) o właściwościach antyoksydacyjnych oraz przeciwnowotworowych i antybiotycznych.

Jak szparagi działają na organizm?

Szparagi mogą jeść prawie wszyscy, bo mają mnóstwo korzystnych dla organizmu właściwości. Działają przeczyszczająco i moczopędnie, uważa się też, że ich spożywanie może pomagać w leczeniu osób z reumatyzmem. Mają także pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację.

Ponieważ szparagi zawiera sterole roślinne (sitosterol występuje w nich najczęściej), to wykazują też zdolności do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Co ważne, uważa się, że bogate w substancje antyoksydacyjne (flawonoidy) szparagi mają działanie zapobiegające schorzeniom układu sercowo-naczyniowego, a także opóźniające procesy starzenia.

Kto nie powinien jeść szparagów?

Choć szparagi są niezwykle wartościowe, niektóre osoby powinny unikać jedzenia ich. Warzywa te nie są polecane w diecie osób chorujących na dnę moczanową (podagrę), czyli ostre zapalenie stawów, które atakuje głównie stopy i palce u stóp. Szparagi zawierają dużą ilość związków purynowych, które mogą nasilać dolegliwości związane z tą chorobą, ponieważ przyczyniają się do zwiększenia ilości kwasu moczowego w organizmie. Z tego samego powodu spożycie szparagów powinny ograniczyć osoby z kamicą moczanową (rodzaj kamicy nerkowej).

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: Healthline.com / Akademiadobregosmaku.sggw.pl / Cieślik E., Siembida A., Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis L.), Postępy Fitoterapii 4/2011