Książka kucharska dla pacjentów onkologicznych

23.04.2019 14:06
Książka kucharska dla pacjentów onkologicznych
fot. Shutterstock

Zaburzenia w odczuwaniu smaku i zapachu to jedne z najczęstszych działań niepożądanych leczenia onkologicznego. Powstała książka kucharska inspirowana doświadczeniami pacjentów.

Gdy Angharad Underwood zachorowała na raka piersi, postanowiła jak najlepiej psychicznie przygotować się na uciążliwe objawy, które będą towarzyszyły jej w trakcie terapii. Z równowagi wytrąciły ją dopiero zaburzenia smaku, których nie przewidziała. „Jedyny smak, który tolerowałam, to był własnoręcznie zrobiony dżem porzeczkowy” – wspominała po latach. Na bazie jej historii powstała książka kucharska dla pacjentów onkologicznych.

Zanik kubków smakowych

Historia Angharad Underwood została opisana przez Ceri Harris, pracownicę Velindre NHS Trust, organizację zrzeszającą placówki zajmujące się leczeniem onkologicznym w południowo-wschodniej Walii.

„The Velindre Cookbook” to książka kucharska dla pacjentów, którzy borykają się z zaburzeniami smaku wywołanymi terapią. Przedmowę napisał jeden z najlepszych szefów kuchni na świecie, laureat nagrody Michelin – Chris Harrod. W publikacji znaleźć można nie tylko intymne historie pacjentów, ale także konkretne przepisy ułatwiające żywienie pacjentów onkologicznych.

Chodzi o to, żeby posiłki były nie tylko pożywne, ale miały również możliwie jak najbardziej intensywny smak. W trakcie leczenia onkologicznego pacjenci często bowiem zmagają się z czasowym zanikiem kubków smakowych.

Zrzut ekranu 2019-04-23 o 13.27.28

Zaburzenia smaku w leczeniu onkologicznym

Pacjenci poddawani chemio- i radioterapii często skarżą się na mdły smak potraw, a także zaburzenia odczuwania smaku, powodujące odczuwanie goryczy. Eksperci z portalu zwrotnikraka.pl podpowiadają konkretne rozwiązania tych problemów:

  • Potrawy powinny mieć wyrazisty smak, najlepiej kwaśny lub słodki.
  • Najbardziej intensywny smak mają posiłki serwowane w temperaturze pokojowej.
  • Mięsa warto podawać ze słodkim dodatkiem, np. żurawiny czy musu jabłkowego.
  • Warzywa i makarony warto polewać słodko-kwaśnymi sosami.
  • Gorycz i metaliczny posmak złagodzić może plasterek cytryny lub miętowa guma do żucia.

Warto pamiętać o tym, że zaburzenia w odczuwaniu smaku i zapachu w leczeniu onkologicznym to zazwyczaj stan przejściowy. Po 6-8 tygodniach od zakończenia leczenia kubki smakowe się odbudowują.

Zobacz takżeKacheksja, czyli zespół wyniszczenia organizmu w chorobie nowotworowej 

Smak życia

Angharad Underwood odzyskała smak pięć miesięcy po zakończeniu leczenia raka piersi. Dziś sprzedaje własnoręcznie robione dżemy. Pozyskane w ten sposób środki przeznacza na cele charytatywne.

Na cele charytatywne, a konkretnie na działalność Velindre Cancer Care w Cardiff, trafia też dochód ze sprzedaży książki.

– To coś więcej niż książka kucharska. Chciałam stworzyć księgę wspomnień. A jedzenie to coś, co łączy wszystkich – wyjaśniła w rozmowie z BBC Ceri Harris, autorka „The Velindre Cookbook”.

Źródło: bbc.com, zwrotnikraka.pl, velindrefundraising.com