Zamknij

Ten pyszny napój obniża zły cholesterol. Trudno uwierzyć, ale to prawda

26.09.2022
Aktualizacja: 26.09.2022 15:41

Dieta, które wspomaga obniżanie złego cholesterolu, wcale nie musi być niesmaczna. Pijąc codziennie ten pyszny kakaowy napój, w ciągu kilku tygodni możesz obniżyć poziom złego cholesterolu. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom. To potwierdzone w badaniach naukowych.

Picie kakao obniża poziom złego cholesterolu
fot. Schutterstock
  1. Kakao rozgrzewa i chroni serce
  2. Obniża cholesterol, nie zwiększa poziomu witamin
  3. Co sprawia, że kakao obniża cholesterol?

Wysoki poziom cholesterolu może zwiększyć ryzyko poważnych problemów zdrowotnych, od chorób serca po udar mózgu, dlatego tak ważne jest, by dbać o jego prawidłowe parametry. Podczas gdy czekoladowe łakocie, np. ciastka, są zakazane dla osób chcących zbić tzw. zły cholesterol (LDL), ten pyszny napój zaskakująco dobrze pomaga go obniżać. Tak twierdzą naukowcy.

Kakao rozgrzewa i chroni serce

Zgodnie z badaniami opublikowanymi w czasopiśmie „Nutrition, Metabolism&Cardiovascular Diseases” gorące naturalne kakao nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL.

Ponieważ badania epidemiologiczne sugerują, że regularne spożywanie produktów zawierających kakao może chronić układ krążenia, naukowcy postanowili zbadać, jaki wpływ ma kakao na lipidy.

W badaniu wzięło udział 42 uczestników – byli to mężczyźni i kobiety z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Uczestnicy musieli codziennie przez cztery tygodnie pić gorące kakao, przygotowane przy użyciu 40 g naturalnego proszku kakaowego i 500 ml odtłuszczonego lub zwykłego mleka. Przed badaniem i po jego zakończeniu naukowcy zmierzyli ich im stężenie cholesterolu we krwi. Oznaczono im także poziom witamin antyoksydacyjnych.

Obniża cholesterol, nie zwiększa poziomu witamin

Badanie wykazało, że po czterech tygodniach codziennego picia kakao badani mieli niższy poziom tzw. złego utlenionego cholesterolu LDL, który jest odpowiedzialny za zwiększone ryzyko chorób serca i udaru. Co ciekawe, naukowcy zauważyli, że gorące kakao zwiększało również poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL), który pomaga obniżać ten zły.

Jeśli zaś chodzi o witaminy B1, B6, B12, C i E, to spożywanie kakao nie miało wpływu na ich poziom, podczas gdy wpływ na cholesterol określono jako „znaczący”. Zespół naukowców ocenił, że spożywanie gorącego kakao zmienia profil lipidowy u osób z grupy wysokiego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Co sprawia, że kakao obniża cholesterol?

Powodem, dla którego kakao ma tak duży wpływ na organizm, jest to, że ziarna kakaowca są niezwykle bogate w roślinne substancje zwane flawanolami. To silne przeciwutleniacze zaliczane do polifenoli. Flawanole powstrzymują niestabilne cząsteczki, jakimi są wolne rodniki, przed uszkodzeniem komórek w organizmie.

Jak tłumaczą specjaliści, brak przeciwutleniaczy w diecie może powodować wyższe ryzyko chorób serca, nowotworów, cukrzycy typu 2 i innych chorób przewlekłych. Ważne jest więc, aby żywność bogata w te substancje była na co dzień obecna w menu. Obecność flawanoli w diecie, szczególnie jednego o nazwie epikatechina, wiąże się korzyściami dla serca, w tym z niższym ciśnieniem krwi.

Oprócz gorącego kakao dobrym źródłem flawanoli jest również gorzka czekolada – nie zawiera ona jednak ich tak wiele jak kakao.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: The Express / „Nutrition, Metabolism&Cardiovascular Diseases”