JedzONKO - poradnik kulinarny dla dzieci chorych na nowotwory

Monika Piorun
29.03.2017 13:00
JedzONKO - poradnik kulinarny dla dzieci chorych na nowotwory

Na początku kwietnia na wszystkie oddziały onkologii dziecięcej w Polsce trafi poradnik żywienia dla maluchów cierpiących na nowotwory, wydany przez Fundację Iskierka. Całkowity dochód ze sprzedaży zostanie przeznaczony na rzecz najmłodszych pacjentów walczących z rakiem.

Katarzyna Stankow - zawodowy doradca żywienia oraz mama dziewczynki zmagającej się z poważną chorobą nowotworową - zebrała przepisy na posiłki, które mogą zapewnić szybki powrót do zdrowia chorym dzieciom. W terapii onkologicznej odpowiednia dieta jest niezwykle istotna. Pełnowartościowe dania bogate w składniki odżywcze mogą pomóc szybciej wyzdrowieć osłabionym długotrwałym leczeniem dzieciom.

Co mogą jeść dzieci chore na raka?

Odpowiednie dobranie produktów spożywczych może mieć spore znaczenie w przypadku najmłodszych. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że np. owoce cytrusowe NIE są wskazane na różnych etapach leczenia. Warto wykluczyć z diety sól, cukier oraz przestać smażyć na głębokim tłuszczu.

Zobacz także

Czasem młodzi pacjenci powinni przyjmować więcej a innym razem mniej niektórych pokarmów. Silne leki mogą doprowadzić do zaburzeń odżywiania. Niektórzy chorzy w ogóle nie chcą nic jeść lub mają wzmożony apetyt na produkty zasobne w składniki, których im brakuje.

Pomysły na proste dania, które bez problemu można przygotować nawet w szpitalnej kuchni, mogą być sporym ułatwieniem dla rodziców chorych dzieci.

Dr Renata Tomaszewska z Oddziału Hematologii i Onkologii Dziecięcej Szpitala Klinicznego w Zabrzu - gdzie zorganizowano premierę poradnika "JedzONKO" oraz specjalne warsztaty kulinarne - przekonuje:

Dieta stanowi bardzo ważny element leczenia, ponieważ pacjent

dobrze odżywiony będzie lepiej się leczył i miał mniej powikłań.

Dlatego musimy starać się, żeby jedzenie sprawiało dziecku

przyjemność, równocześnie pamiętając o dostosowaniu potraw

do stanu zdrowia pacjenta i różnych ograniczeniach.

Prof. dr hab. Iwona Wawer, Wiceprezes Polskiej Federacji Producentów i Dystrybutorów Suplementów, wyjaśnia:

Zobacz także

"Choroba nowotworowa powoduje niedożywienie i niedobory ważnych mikroskładników odżywczych, są one pogłębiane przez stosowane leki. Wiedzę o substancjach, które mogą być dostarczone z pożywieniem i wspomagać terapię, mają lekarze i dietetycy.

Wiadomo bowiem, że nie da się samą dietą wyleczyć choroby nowotworowej, ale samymi lekami też nie. Konieczne są oba elementy – odpowiednie leczenie i odpowiednie odżywianie pacjenta przez cały czas leczenia i rekonwalescencji. Ale w rzeczywistości na oddziałach szpitalnych albo nie ma dietetyka, albo personel medyczny po prostu nie ma czasu na indywidualne zajmowanie się każdym pacjentem.

Na szczęście na onkologii dziecięcej małemu pacjentowi towarzyszą rodzice i to oni zrobią wszystko, aby poprawić stan i samopoczucie chorego. Muszą jednak mieć odpowiednią wiedzę o żywieniu i poszukują jej gorączkowo, w tym w Internecie. Warto zwrócić uwagę, że nie zawsze jest to źródło wiarygodnych informacji.” 

Śląska Fundacja Iskierka, która od 10 lat wspiera dzieci z chorobami nowotworowymi, dzięki ogólnopolskiej akcji "Słońce dla Iskierki" zebrała fundusze na wydanie publikacji, która może być nieocenionym wsparciem dla rodziców niepełnoletnich pacjentów onkologicznych. Przy wsparciu finansowym marki Kolastyna oraz sieci drogerii Rossmann udało się wydrukować poradnik, z którego całkowity dochód ze sprzedaży trafi do maluchów z oddziałów onkologicznych w całej Polsce.

Za 30 zł książkę można zakupić na stronie fundacjaiskierka.pl Wszystkie środki zostaną przeznaczone na pomoc dzieciom chorym na raka.

Pomysł na wyjątkowy przewodnik kulinarny zachwala również prof. dr hab. n. med. Tomasz Szczepański, Kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej SUM. Według niego "JedzONKO" to:

Unikalny przewodnik z wieloma atrakcyjnymi przepisami kulinarnymi,

spełniającymi kryteria prawidłowej diety zdrowego dziecka. Prezentowana

przez autorkę postawa matki aktywnie wspierającej chorujące dziecko,

może być źródłem inspiracji i wiedzy dla innych rodziców. Wszystkie 

przedstawione przepisy mogą znaleźć w pełni zastosowanie w żywieniu 

dzieci po zakończeniu leczenia choroby nowotworowej. 

Dzieciom uczestniczącym w warsztatach kulinarnych towarzyszących premiery poradnika "JedzONKO" najbardziej smakowała niezwykle oryginalna zupa z...bananów! Jak ją zrobić?

Przepis na zupę bananową

Zrzut ekranu 2017-03-29 o 12.59.41

fot. Fundacja Iskierka

Składniki:

  • mleko
  • banan
  • szczypta soli
  • odrobina cukru
  • ziarenka wanilii
  • gałka muszkatołowa

Podgrzej mleko, rozgnieć dojrzałego banana, dodaj odrobinę soli, cukru do smaku oraz szczyptę wanilii i gałki muszkatołowej. Zmiksuj składniki za pomocą blendera. Gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Całość możesz udekorować za pomocą płatków migdałowych lub żurawiny. Smacznego!

________

Redakcja zdrowie.radiozet.pl/π