12 produktów, które warto jeść, by chronić wątrobę

06.09.2019
Aktualizacja: 06.09.2019 14:28
Produkty zdrowe dla wątroby

Wątroba pełni w organizmie wiele bardzo ważnych funkcji – m.in. odpowiada za trawienie, rozkład węglowodanów, wytwarzanie glukozy i oczyszczanie organizmu, filtrowanie krwi, magazynowanie witamin i minerałów. Bez wątroby nie ma życia, dlatego należy o nią bardzo dbać. Na szczęście ma ona niezwykłe zdolności regeneracyjne, jednak zbyt duże i powtarzające się uszkodzenia wątroby mogą prowadzić do utraty przez nią niektórych funkcji i przyczyniać się do chorób, takich jak cukrzyca typu 2. Sprawdź, co jeść, by utrzymać wątrobę w dobrym zdrowiu, a czego lepiej unikać.

Co jeść, by mieć zdrową wątrobę?

To, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie i zdrowie naszych narządów wewnętrznych. Niektóre produkty wspomagają ich pracę i chronią przed uszkodzeniami. Dla zdrowia wątroby warto jeść lub pić:

  1. Kawę – chroni wątrobę przed stłuszczeniem, a także pomaga enzymom wątrobowym pozbyć się substancji rakotwórczych. Jedna szklanka kawy dziennie zmniejsza ryzyko przewlekłej choroby wątroby, a także raka wątroby (badanie z 2013 r. opisane w czasopiśmie Liver International, a także badanie 2014 r. opisane w czasopiśmie Journal of Clinical Gastroenterology).
  2. Płatki owsiane -– zawierają one bardzo dużo błonnika, a przez to poprawiają trawienie i oczyszczanie organizmu. Owies i płatki owsiane zawierają dużo związków zwanych beta-glukanami, które wspierają układ odpornościowy i zwalczają stany zapalne. Są szczególnie pomocne  w walce z cukrzycą i otyłością. Niektóre badania wskazują, że chronią wątrobę przed stłuszczeniem.
  3. Zieloną herbatę – chroni wątrobę przed stłuszczeniem, bo pomaga zmniejszyć ogólną zawartość tłuszczu w organizmie. Przy czym, o wiele efektywniejsza jest sama herbata, a nie wyciągi z niej w kapsułkach.
  4. Czosnek – produkt ten stymuluje wątrobę i tym samym pobudza do efektywniejszej pracy. Badanie z 2016 r. wskazuje, że czosnek pomaga w redukcji masy ciała i zawartości tłuszczu u osób chorujących na niealkoholową stłuszczeniowąą chorobę wątroby (NAFLD).
  5. Owoce jagodowe – jagody, maliny, żurawina, borówki, zawierają przeciwutleniacze, zwane polifenolami, które pomagają chronić wątrobę przed uszkodzeniami.
  6. Winogrona – te owoce również są bogate w przeciwutleniacze, a więc pomagają w zwalczaniu stanu zapalnego i zapobiegają tym samym uszkodzeniom wątroby.
  7. Grejpfruty –  te owoce zawierają przeciwutleniacze: naringinę i naringeninę. Związki te przeciwdziałają gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie i pomagają w spalaniu tłuszczu. Może to sprawić, że grejpfrut będzie pomocnym narzędziem w walce z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NAFLD).
  8. Opuncję figową – owoc i sok z opuncji figowej są bardzo korzystne dla wątroby. Związki zawarte w tym owocu chronią ten narząd i utrzymują go w dobrym zdrowiu.
  9. Tłuste ryby – są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są „dobrymi” tłuszczami. Zapobiegają one gromadzeniu się „złych” tłuszczów i pomagają utrzymać odpowiedni poziom enzymów w wątrobie.
  10. Orzechy – jedzenie orzechów może być kolejnym prostym sposobem na utrzymanie zdrowej wątroby i ochronę przed niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NAFLD). Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i przeciwutleniacze. Związki te zmniejszają ryzyko chorób wątroby, redukują stan zapalny i zmniejszają stres oksydacyjny.
  11. Oliwę z oliwek – według badania opisanego na łamach „World Journal of Gastroenterology”, dodanie oliwy z oliwek do dań może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i poprawić czynność wątroby. Wynika to z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju.
  12. Żywność roślinną w ogóle – jedzenie mięsa nie sprzyja zdrowiu wątroby, o wiele korzystniejsza dla niej jest dieta wegetariańska. Do produktów roślinnych dobrze działających na wątrobę zalicza się: awokado, banany, papayę, arbuzy, figi, buraki i sok z nich, brokuły, marchew, jęczmień i brązowy ryż. 

Czego lepiej unikać dla dobra wątroby?

Niektóre produkty nie służą wątrobie. Należą do nich:

  • tłuste potrawy, w tym smażone potrawy, fast foody i dania na wynos,
  • produkty bogate w skrobię, w tym chleb, makarony, ciasta lub wypieki,
  • produkty zawierające cukier, w tym ciasta, wypieki i cukierki,
  • produkty mocno solone, w tym konserwy mięsne lub warzywne, wędliny, przetwory mięsne,
  • alkohol.

Źródło: medicalnewstoday.com