Oceń
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z głównych przyczyn zgonów z powodu układu krążenia. Według statystyk cierpi na nie aż 42 procent mężczyzn i co trzecia kobieta w Polsce. Przewlekła choroba może postępować bez objawów, dlatego często diagnoza jest stawiana zbyt późno. Schorzenie w rozwiniętym stadium prowadzi do niewydolności wielu narządów, w tym serca, nerek i mózgu. Aby zapobiec groźnym konsekwencjom nadciśnienia, warto regularnie wykonywać pomiary. Leki, które przyjmuje pacjent z nadciśnieniem, mają łagodzić objawy choroby, jednak nie usuwają jej przyczyny. Terapia powinna być stosowana regularnie, a pacjent powinien być w stałym kontakcie z lekarzem. Odstawienie leków na własną rękę może być bardzo groźne dla zdrowia i życia.
By utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, ważna jest zmiana codziennych nawyków i rezygnacja z używek. Warto także włączyć do diety produkty, które w naturalny sposób uregulują ciśnienie. Badania dowodzą, że odpowiednia dieta, zawierająca produkty bogate w błonnik, u niektórych pacjentów przynosi efekty. Oto 7 owoców, które mogą pomóc osobom z nadciśnieniem:
Banan
Banan to źródło potasu, który jest szczególnie cennym pierwiastkiem dla nadciśnieniowców. Potas sprawia, że naczynia krwionośne rozluźniają się, a serce wolniej pompuje krew. Banany warto spożywać regularnie, przynajmniej raz dziennie.
Kiwi
Oprócz potasu kiwi zawiera także witaminę C, która buduje odporność i jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed nowotworami. W kiwi znajdziemy także magnez i wapń, które pomagają zachować prawidłowe wartości ciśnienia krwi.
Granat
Granaty są stosowane w profilaktyce chorób serca. Zmniejszają stany zapalne związane z wapnieniem tętnic i obniżają ciśnienie krwi. Sok z granatu regeneruje błonę układu sercowo-naczyniowego.
Arbuz
Arbuz zawiera L-cytruinę, czyli substancję, która w organizmie przekształca się w L-argininę. To dzięki L-argininie w organizmie człowieka uwalnia się tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i wywołuje spadek ciśnienia. Korzystny wpływ na zdrowie ma również duża ilość wody znajdująca się w arbuzie. Poza tym arbuz zawiera witaminy A, B6, C oraz błonnik, potas i likopen (antyoksydant, który działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie). Zaletą arbuza jest również jego niska kaloryczność.
Borówki
Antocyjany znajdujące się w niebieskiej skórce owoców oczyszczają naczynia krwionośne, wzmacniają żyły i tętnice. Dodatkowo, borówki to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego magnezu, potasu i cynku.
Brzoskwinie
Mają wiele wartości odżywczych, a przy tym mało kalorii. Pomagają oczyścić organizm z toksyn. Nie zawierają tłuszczu ani sodu, dlatego ich spożywanie zaleca się osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.
Truskawki
Latem warto sięgać po truskawki, które są źródłem związków bioaktywnych i przeciwutleniaczy. Truskawki zawierają również potas i niewielką ilość sodu. Pierwiastki te występują w truskawkach w proporcjach, które pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i zapobiec udarom.
Pomarańcze
Zawierają błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na metabolizm. Jest to ważne dla osób, które zmagają się jednocześnie z nadciśnieniem tętniczym i nadwagą. Pomarańcze to również źródło witaminy C, witamin z grupy B (które wzmacniają układ nerwowy) oraz potasu
Źródło: hiperedu.pl, apteline.pl
Oceń artykuł