Choroba Alzheimera: co jeść, by ją opóźnić?

Aleksandra Supryn
10.09.2015 15:06
Choroba Alzheimera: co jeść, by ją opóźnić?
fot. Choroba Alzheimera: co jeść, by go opóźnić?

Obecnie na chorobę Alzheimera cierpi około 47 mln dorosłych na świecie. Naukowcy szacują, że do 2050 roku liczba chorych wzrośnie aż do 106,2 mln. Wciąż nie wynaleziono lekarstwa na tę przypadłość, ale najnowsze badania wykazały, że jedzenie ryb może nieznacznie opóźnić starzenie mózgu.

Naukowcy biją na alarm. Jeszcze 6 lat temu na Alzheimera cierpiało 35 mln ludzi. Dziś liczba chorych wzrosła do 47 mln. 58 proc. osób dotkniętych tym problemem żyje w krajach rozwijających się. Eksperci szacują, że liczba chorych w ciągu 35 lat może wzrosnąć dwukrotnie. Niestety wciąż nie ma lekarstwa, które mogłoby opóźnić lub całkowicie zatrzymać rozwój tej choroby. Jak w takim razie poprawić sprawność umysłową? W Journal of American Medical Association opublikowano badania, które wykazały pozytywny wpływ oleju rybnego na pracę mózgu.

Dlaczego ryby dobrze wpływają na pracę mózgu?

Amerykańscy naukowcy rozpisują się na temat wartości odżywczych kwasów tłuszczowych omega-3. Najnowsze badania wykazały, że kwasy te spowalniają starzenie się komórek mózgowych. Amerykanie przekonują, że oleje rybne zapobiegają depresji oraz łagodzą objawy Alzheimera. Większa konsumpcja olejów rybnych poprawia pamięć i koncentrację. Jedzenie ryb stabilizuje także ciśnienie krwi i poprawia ukrwienie mózgu.

Źródło: theguardian.com