Zamknij

Herbata i kawa mają wpływ na ryzyko dwóch poważnych chorób. Wystarczy kilka filiżanek

25.11.2021
Aktualizacja: 25.11.2021 16:13
Herbata i kawa zapobiegają udarom i demencji
fot. Shutterstock

Codziennie pijesz i herbatę, i kawę? I bardzo dobrze. Jedno z najnowszych brytyjskich badań dowiodło, że zarówno kawa, jak i herbata mogą obniżać ryzyko rozwoju niektórych poważnych chorób, związanych także ze starzeniem się. To ważne zwłaszcza dla osób po 50. roku życia.

Na szczęście mity, że kawa czy herbata szkodzą zdrowiu, zostały już jakiś czas temu obalone przez naukowców. Wiemy już, że picie tych napojów ma dużo zalet dla zdrowia: od niższego ryzyka rozwoju niektórych chorób przewlekłych po korzystne działanie na redukcję masy ciała. Teraz wiadomo też, że  picie kawy i herbaty ma związek z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Badanie zostało opublikowane przez „PLOS Medicine”.

Picie kawy i herbaty a ryzyko demencji i udaru

Naukowcy oceniali spożycie kawy przez 365 000 uczestników, których dane zgromadzono w UK Biobank. Ich wiek mieścił się w przedziale 50-74 lata, a oceny dokonywano średnio przez 11,4 roku (mediana). W ramach badania naukowcy przyjrzeli się związkom pomiędzy spożyciem kawy i herbaty a udarem mózgu i demencją. Wzięli pod uwagę inne czynniki zdrowotne, takie jak wskaźnik masy ciała, aktywność fizyczna, spożycie alkoholu i palenie papierosów, sposób odżywiania, picie napojów słodzonych, poziom cholesterolu oraz wstępowanie takich chorób, jak rak, cukrzyca, choroby układu krążenia i nadciśnienie.

Podczas analizy, ustalono, że:

  • 2 do 3 filiżanek kawy dziennie lub 3 do 5 filiżanek herbaty dziennie (lub połączenie obu, od 4 do 6 filiżanek), były związane z niższym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu lub rozwoju demencji
  • w przypadku udaru ryzyko zmniejszyło się o 32 proc., a w przypadku demencji o 28 proc.

Jeszcze jedno korzystne działanie kawy i herbaty

W trakcie badania naukowcom udało się ustalić, że picie herbaty i kawy może nie tylko zapobiegać udarom i demencji, ale mieć również pozytywny wpływ na demencję poudarową. Żeby ryzyko diagnozy demencji po udarze było niższe, wystarczy dziennie pić 3-6 filiżanek kawy i herbaty.

Warto pamiętać, że u 30 proc. osób po udarze diagnozuje się demencję, a ryzyko jej rozwoju wzrasta z 7 proc. po roku od epizodu udaru do 48 proc. po 25 latach (według „Lancetu”).

Potwierdzenie najnowszej analizy można też znaleźć we wcześniejszych badaniach. Jedno z nich, prowadzone przez European Society of Cardiology, dowiodło, że picie trzech filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko udaru i chorób serca. Natomiast inne, opublikowane przez „Preventive Nutrition and Food Science”, wykazało, że spożywanie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko udaru u mężczyzn w wieku powyżej 40 lat.

Warto więc pić i kawę i herbatę, zwłaszcza w drugiej połowie życia.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Journals.plos.org