Częste czerwienienie się twarzy i wypieki? Pomóc może dietetyk

27.04.2019
Aktualizacja: 24.09.2019 16:23
Dieta, a trądzik różowaty

Dermatolodzy często zalecają modyfikację diety pacjentom z trądzikiem różowatym, proponując unikanie żywności i napojów nasilających jego objawy. Sami pacjenci aż w 78% łączą nieprzyjemne objawy z dietą! Czy mają rację?

Wielu pacjentów łączy nasilenie trądziku różowatego i czerwienienie się, z pikantnymi potrawami lub gorącymi napojami. Jak to wygląda w literaturze naukowej?

Trądzik różowaty, co to za choroba?

Trądzik różowaty jest przewlekłym stanem zapalnym skóry, który dotyka aż 4% populacji po 40 roku życia (częściej kobiet). Charakteryzuje się nawracającymi epizodami uderzeń gorąca, skoncentrowanymi w centralnym obszarze twarzy. Na początku choroby pojawiają się przerywane zaczerwienienia. Jednak wraz z jej postępem może rozwinąć się uporczywy rumień i nawracające grudki i krostki. Mechanizm w jakim powstaje trądzik pospolity nie jest do końca poznany, wiadomo jednak, że odpowiednia dieta może złagodzić uporczywe objawy.

Produkty nasilające objawy, czyli tak zwane „trigger foods”

1. Alkohol

Alkohol jest produktem, który aż u ponad połowy pacjentów powoduje objawy. Jest wymieniany jako główny czynnik wywołujący rumień i czerwienienie się twarzy. Co więcej kobiety, które martwią się o zdrowie swojej skóry, mogą chcieć pomyśleć dwa razy, zanim sięgną po kieliszek wina. Według nowych badań opublikowanych w Journal of the American Academy of Dermatology, zwiększone spożycie alkoholu, zwłaszcza białego wina i alkoholi wysokoprocentowych, wiąże się z większym ryzykiem zachorowania na trądzik różowaty wśród kobiet. Jeśli cierpisz na trądzik różowaty unikaj:

  • czerwonego wina
  • piwa
  • burbonu
  • ginu
  • wódki
  • szampana

2. Ostre przyprawy i gorące dania i napoje

Ostre przyprawy zawierające kapsajcynę wywołują nieprzyjemne objawy aż u 45% pacjentów chorujących na trądzik różowaty. Gorące napoje i potrawy wywołują rumień twarzy aż u 32% osób. Wynika to z faktu, że część produktów spożywczych powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. Dodatkowo, do nasilenia rumienia, prowadzi spożywanie używek, takich jak kawa oraz innych napojów zawierających kofeinę. Chorujesz na trądzik różowaty? Unikaj:

  • pieprzu cayenne
  • chili
  • ostrych sosów
  • pieprzu
  • gorących napojów
  • grzanego wina/cydru
  • gorącej czekolady
  • kawy
  • herbaty

3. Gorące potrawy i napoje

Istotną kwestią jest temperatura spożywanych pokarmów. Gorące potrawy i napoje powodują rozszerzanie naczyń skóry twarzy i rumień nawet u osób zdrowych. Dlatego jeśli chorujesz na trądzik różowaty unikaj bardzo ciepłych potraw i napojów.

4. Produkty wysokoprzetworzone i słodycze

Uważa się, że za objaw czerwienienia się (rozszerzanie naczyń krwionośnych) odpowiedzialna jest podaż kalorii pochodząca głównie z wysokoenergetycznych węglowodanów (makarony, pieczywo) oraz cukrów prostych (słodycze). Podaż kalorii przekłada się na ilość wytworzonego ciepła, którego nadmiar zostaje uwolniony między innymi na drodze wzmożonego przepływu krwi w skórze. Dlatego zalecane jest unikanie:

  • cukru
  • słodyczy
  • białej mąki
  • soków i słodzonych napojów
  • słodzików

5. Produkty o wysokiej zawartości histaminy

Histamina jest związkiem chemicznym wytwarzanym przez nasz organizm. Występuje również w wielu produktach spożywczych, które u pewnych osób cierpiących na trądzik różowaty, mogą powodować powstawanie rumienia twarzy. Żywność zawierająca histaminę obejmuje:

  • sery
  • fermentowane produkty spożywcze i napoje, takie jak wina, piwo, wermuty, cydry i octy
  • niektóre orientalne potrawy
  • przetworzoną wołowinę i wieprzowinę
  • produkty rybne w puszkach, takie jak anchois, tuńczyk, śledź, makrela i sardynki

6. Pokarmy o wysokiej zawartości aldehydu cynamonowego

Aldehyd cynamonowy jest związkiem, występującym w olejkach eterycznych, głównie olejku cynamonowym. Jest on znany z działania rozszerzającego na naczynia krwionośne i u niektórych może nasilać czerwienienie. Produkty o wysokiej zawartości aldehydu cynamonowego to:

  • cynamon
  • pomidory
  • cytrusy
  • czekolada

Produkty zmniejszające objawy trądziku różowatego

1. Ochronne działanie probiotyków i prebiotyków

Wydaje się, że prawidłowy skład mikroflory jelitowej działa jako czynnik ochronny u osób chorujących na trądzik różowaty. Dieta pozytywnie wpływająca na zdrowy mikrobiom jelitowy obejmuje spożywanie produktów bogatych w probiotyki i prebiotyki. Warto pamiętać, że błonnik pokarmowy działa jak prebiotyk, to znaczy wspomaga rozwój dobrych bakterii jelitowych. Natomiast probiotyki, to żywe kultury bakterii, które obecne są w pewnych produktach i normalizują skład mikroflory jelitowej, Dlatego w diecie warto zadbać o odpowiednią podaż:

  • produktów razowych
  • surowych warzyw
  • fermentowanych produktów mlecznych
  • kiszonej kapusty, kimchi
  • miso

Pamiętaj

produkty fermentowane charakteryzują się wysoką zawartością histaminy, dlatego dietę dostosuj do objawów

2. Kwasy tłuszczowe omega-3

Obiecujące wyniki z wielu badań, potwierdzają korzystne działanie kwasów tłuszczowych omega-3 i cynku, u osób chorujących na trądzik różowaty. Dlatego, warto wzbogacić dietę w ich źródła:

  • tłuste ryby morskie
  • olej lniany, siemię lniane
  • orzechy włoskie
  • nasiona dyni
  • nasiona słonecznika
  • kiełki pszenicy

Twoje wybory żywieniowe mogą pomóc złagodzić objawy trądziku różowatego. Niektóre pokarmy mogą powodować zaostrzenia u pewnych osób z trądzikiem różowatym, podczas gdy u innych nie dają objawów. Podobnie jak w przypadku alergii pokarmowych, ważne jest, aby określić, które pokarmy wpływają właśnie na twoją skórę.
Porozmawiaj ze swoim lekarzem i dietetykiem na temat najlepszej diety dla ciebie. Zapytaj o dobre alternatywy żywieniowe, aby upewnić się, że codziennie jesz zrównoważoną dietę.

Źródła:

1. Suyun Li, Eunyoung Cho, Aaron M. Drucker, Abrar A. Qureshi, Wen-Qing Li. Alcohol intake and risk of rosacea in US women. Journal of the American Academy of Dermatology, 2017
2. rosacea.org
3. Weiss E, Katta R.Diet and rosacea: the role of dietary change in the management of rosacea. Dermatol Pract Concept. 2017 Oct 31;7(4):31-37.
4. W. Placek (2015), Dieta w chorobach skóry, Lublin: Wydawnictwo Czelej