Zamknij

9 produktów zakazanych, jeśli masz nadciśnienie tętnicze

16.03.2021
Aktualizacja: 16.03.2021 17:36
Nadciśnienie tętnicze: produkty zakazane
fot. Shutterstock

W diecie na nadciśnienie tętnicze ważne jest nie tylko to, co można jeść, ale również to, czego jeść nie należy. To drugie może bowiem zniweczyć efekty twoich starań. Oto 9 produktów, których nie powinny jeść osoby, które chorują na nadciśnienie tętnicze.

Za najlepszą dietę dla osób z nadciśnieniem uznawana jest dieta DASH. Zaleca się w niej m.in. duże ilości warzyw i owoców, drób, ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, niskotłuszczowy nabiał. Są jednak produkty, których nie należy jeść lub też trzeba zdecydowanie ograniczyć. Poniżej znajdziesz ich listę.

1. Sól

Nadmierne spożycie soli przyczynia się do zwiększenia  ciśnienia tętniczego, dlatego powinna być ona jednym z pierwszych produktów, które chory na tę chorobę powinien ograniczyć w diecie. Optymalne spożycie sodu (czyli właśnie soli kuchennej) wynosi 65 mmol, czyli 1,5 g na dobę. Specjaliści podkreślają, że na początek wystarczy ograniczenie soli do 5 g dziennie (1 łyżeczka) – już wtedy pojawią się pierwsze korzyści. Jest to o tyle trudne, że sól dodawana jest do większości produktów, które jemy na co dzień: pieczywa, serów, wędlin. Zamiast soli do przyprawianie używaj więc ziół.

2. Dania typu fast food

Największy kłopot z daniami fast food polega na tym, że zawierają bardzo dużą ilość soli, a dodatkowo także nasycone tłuszcze (w serze, smażonym mięsie), czasem trudno nawet stwierdzić, jakie to ilości. Jedną z ważniejszych zasad diety na nadciśnienie jest wybieranie produktów jak najmniej przetworzonych, świeżych (np. warzywa, owoce), którymi dania fast food w żadnym razie nie są.

3. Czerwone mięso

Zamiast czerwonego mięsa, które zaliczane jest do tłustych gatunków, wybieraj mięso drobiowe (lepiej z indyka niż kurczaka). Ogranicz w diecie mięso wołowe (spożywaj je rzadziej), a zrezygnuj z wieprzowiny.

4. Pełnotłusty nabiał

Wapń, zawarty w mleku i jego przetworach, sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi – dowodzą badania naukowe. Nadciśnieniowcy powinni wybierać nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu (maksymalnie do 2%), jednak nie ten zupełnie odtłuszczony (czyli 0 proc.), bo wówczas witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które są bardzo potrzebne, nie zostaną przyswojone przez organizm.

5. Białe pieczywo

Białe pieczywo, podobnie jak makaron z białej mąki, mają znikome wartości odżywcze. Zdecydowanie lepiej, zamiast nich, wybierać produkty zbożowe z pełnego przemiału: pieczywo pełnoziarniste, razowy makaron, grube kasze i naturalne płatki zbożowe. Są one źródłem ważnych dla osób z nadciśnieniem składników mineralnych, w tym magnezu i potasu, a także błonnika pokarmowego.

6. Słodycze

Nadmiar cukru w diecie (a słodycze zawierają zwykle także tłuszcze nasycone), to przyczyna nadwagi i otyłości, które są jednymi z najważniejszych czynników wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Słodycze warto zastąpić owocami.

7. Słodzone napoje i wody smakowe

Zamiast słodzonych napojów, najlepiej wypijać od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, a w czasie upałów nawet więcej. Warto sięgać po wody średniozmineralizowane, natomiast rzadziej po źródlane czy nisko- lub wysokozmineralizowane.

8. Kawa i herbata

Optymalna ilość to dwie filiżanki kawy lub herbaty dziennie. Oba te napoje zawierają podnoszące ciśnienie związki – kawa kofeinę (działa dość szybko, choć niezbyt długo) zaś herbata teinę (działa wolniej, ale przez dłuższy czas). Warto zastąpić je po prostu wodą lub naparami ziołowymi / owocowymi.

9. Alkohol

Nie tylko dostarcza do organizmu tzw. pustych kalorii (1 g alkoholu to 7 kcal), ale przyczynia się także do wzrostu ciśnienia krwi. Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny więc sięgać po alkohol jedynie okazjonalnie i najlepiej, by był to kieliszek czerwonego wytrawnego wina. (Warto też rzucić palenie papierosów – także powodują wzrost ciśnienia).

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła:

  • Dietetyka w zdrowiu i chorobie, red. K. Pujer, Wrocław 2016
  • A. Cichocka, Dieta DASH w teorii i zastosowaniu, Warszawa 2018
  • ncez.pl