Zamknij

14 produktów, których nie należy jeść, jeśli masz chorobę Hashimoto

27.04.2021
Aktualizacja: 12.10.2021 14:28
Dieta w chorobie Hashimoto - czego nie jeść
fot. Shutterstock

Choroba Hashimoto jest diagnozowana coraz częściej, chorują na nią głównie kobiety. Podstawowym sposobem terapii jest przyjmowanie leków, ale także dieta pomaga w jej leczeniu. Czy wiesz, jakich produktów trzeba unikać, żeby złagodzić przebieg hashimoto?

  1. Jaka powinna być dieta w chorobie Hashimoto?
  2. W hashimoto należy ograniczyć goitrogeny
  3. Gluten i laktoza są dozwolone w hashimoto

Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne przewlekłe zapalenie tarczycy. Może współwystępować z niedoczynnością tarczycy lub ją wywoływać (zaburzona produkcja hormonów tarczycy prowadzi do niedoczynności tego gruczołu). Według różnych polskich badań niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto występują u 1-5 proc. osób do 60. roku życia, a wśród ludzi po 60. roku życia choruje nawet 10 proc. (badania IŻŻ). Według innych badań niedoczynność tarczycy i hashimoto dotyka nawet 17 proc. populacji. Podstawą leczenia jest oczywiście farmakoterapia (przyjmowanie hormonów tarczycy), jednak odpowiednia dieta wspomaga leczenie, zmniejszając stan zapalny tarczycy. Czego nie można więc jeść przy chorobie Hashimoto?

Jaka powinna być dieta w chorobie Hashimoto?

Dobrze zbilansowana dieta w hashimoto może m.in. spowolnić rozwijanie się stanu zapalnego tarczycy, ułatwić działanie leków, a także zapewnić właściwą masę ciała (diety odchudzające przy chorobie Hashimoto nie są polecane, zalecana jest aktywność fizyczna). Ważne, by wraz z dietą dostarczać do organizmu składniki odżywcze (witaminy A, C i E, witamina D3, witamina B12, jod, selen, żelazo, cynk), które usprawniają działanie tarczycy, oraz unikać niektórych produktów mogących zaburzać ten proces.

W hashimoto należy ograniczyć goitrogeny

Goitrogeny to składniki pokarmowe, które hamują aktywność tarczycy. Związki te mogą wpływać na metabolizm jodu, prowadząc do zmniejszenia jego stężenia w organizmie. Zaburza to syntezę hormonów tarczycy i powoduje przerost gruczołu, czyli tzw. wole. Właśnie dlatego goitrogeny nazywane są też substancjami wolotwórczymi.
Goitrogeny występują głównie w tzw. warzywach krzyżowych, czyli w:

  1. białej kapuście
  2. kapuście włoskiej
  3. brukselce,
  4. brokułach
  5. jarmużu
  6. kalafiorze
  7. rzepie
  8. rzodkiewce
  9. kalarepie
  10. rzepaku.

Goitrogeny zawiera też:

  1. soja
  2. fasola
  3. cebula
  4. czosnek.

Niekorzystne działanie tych warzyw jest tym silniejsze, im mniej jodu występuje w diecie. Do organizmu człowieka goitrogeny dostają się także wraz z mlekiem pochodzącym od krów karmionych paszą zawierająca dużą ilość roślin krzyżowych.

Choć warzywa krzyżowe mogą szkodzić osobom chorym na hashimoto, to tylko wtedy, jeśli są spożywane w nadmiarze (powyżej 0,5 kg dziennie) i na surowo. Zupełne wykluczanie ich z diety nie jest więc zalecane, zwłaszcza że mają także działanie korzystne dla zdrowia. O ile nie występuje więc znacząca nadwrażliwość na warzywa krzyżowe, osoby chore na hashimoto mogą jeść takie warzywa, ale powinny ograniczyć ich spożycie do 3 razy w tygodniu.

Gluten i laktoza są dozwolone w hashimoto

Wokół diety w chorobie Hashimoto narosło wiele mitów. Najbardziej popularne z nich to zakaz jedzenia produktów zawierających gluten oraz laktozę. Okazuje się jednak, że to sprawa indywidualna – wszystko zależy od tolerancji tych składników przez konkretnego pacjenta. Nietolerancja glutenu i laktozy może występować u chorych na hashimoto, ale nie musi. Nietolerancja glutenu występuje u ok. 5 proc. pacjentów chorych na hashimoto. Chorzy na tę chorobę mogą też nie tolerować laktozy, bo brakuje im laktazy, czyli enzymu rozkładającego cukier mleczny, ale nie jest to zasadą. O eliminacji z diety składników zawierających zarówno gluten, jak i laktozę powinien zdecydować lekarz po przeprowadzeniu specjalistycznych badań. Automatyczne eliminowanie z diety produktów zawierających gluten i laktozę jest więc niepotrzebne.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła: dietetycy.org.pl/mp.pl