Zamknij

Dieta w chorobie Alzheimera: zasady. Co jeść? Czego unikać? [LISTA]

29.10.2021
Aktualizacja: 29.10.2021 16:05

Chorzy na Alzheimera często cierpią z powodu braku apetytu, niedożywienia, niedoboru witamin. Dlatego w jadłospisie chorych powinny znaleźć się produkty, które nie tylko pozwalają utrzymać odpowiednią masę ciała, ale dostarczają również cennych witamin i składników mineralnych wspierających pracę mózgu i całego organizmu. Sprawdź co jeść, a czego unikać w chorobie Alzheimera.

Dieta w chorobie Alzheimera
fot. Shutterstock
  1. Dieta w chorobie Alzheimera. Co jeść?
  2. Dieta w chorobie Alzheimera. Brak apetytu
  3. Dieta w chorobie Alzheimera. Czego unikać?

Jedzenie dla wielu chorych na Alzheimera i ich opiekunów staje po pewnym czasie dużym problemem. U chorych w zaawansowanym stadium choroby występuje często brak łaknienia, utrata smaku, a co za tym idzie odmowa przyjmowania posiłków.

Chorzy często mierzą się z niedożywieniem, niedoborem witamin, a także problemami gastrycznymi, które są powodowane przez spożywanie nieodpowiednich produktów, a także niewielką ilość ruchu. 

Dieta osoby chorej na Alzheimera powinna wspierać pracę mózgu. Jadłospis powinien być dostosowany do możliwości osoby chorej, a cały proces żywienia nastawiony na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Z czego powinna składać się dieta chorych na Alzheimera? Oto podstawowe zasady żywienia w chorobie Alzheimera.

Dieta w chorobie Alzheimera. Co jeść?

W diecie chorych na Alzheimera powinny się znaleźć produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają pobudliwość błony neuronów, zwiększają przesyłanie impulsów nerwowych oraz zmniejszają uszkodzenia oksydacyjne.

Kwasy omega-3 znajdziesz w:

  • rybach (makreli, karpiu, łososiu, sardynkach, pstrągu);
  • orzechach włoskich;
  • siemieniu lnianym;
  • nasionach chia.

Do jadłospisu chorych na Alzheimera należy także włączyć produkty będące źródłem witamin z grupy B. Witamina B6, B12 i kwas foliowy (witamina B9) są niezbędne do przemiany homocysteiny w metioninę i cysteinę. W brytyjskim badaniu OPTIMA (Oxford Project To Invastigate Memory i Ageing) u osób chorujących na chorobę Alzheimera stwierdzono duże stężenie homocysteiny oraz małe stężenie kwasu foliowego i witaminy B12. Z kolei w badaniu kontrolnym, przeprowadzonym po 3 latach, wykazano szybszą progresję choroby u osób, u których wyjściowo zaobserwowano duże stężenie homocysteiny.

Źródłem witaminy B12 są:

  • ryby (śledź, makrela, łosoś, pstrąg, flądra, dorsz);
  • produkty zwierzęce (wątroba, baranina, cielęcina);
  • żółtko jaja kurzego.

Kwas foliowy występuje w:

  • warzywach (szpinaku, brokułach, brukselce);
  • orzechach arachidowych;
  • ryżu brązowym;
  • kaszy gryczanej;
  • drożdżach;
  • grzybach.

Witaminę B6 znajdziesz w:

  • wątrobie wołowej i wieprzowej;
  • rybach (łososiu, makreli, dorszu);
  • pełnoziarnistym pieczywie;
  • brązowym ryżu;
  • kaszy bulgur;
  • jajach;
  • mleku, jogurtach;
  • soi;
  • tapioce;
  • owocach (bananach, kiwi, pomarańczach, truskawkach, malinach, porzeczkach);
  • warzywach (białej fasoli, brokułach, marchwi, brukselce, białej kapuście, karczochach).

W przypadku chorych na Alzheimera zaleca się spożywanie 2-3 dziennie surowych warzyw i owoców ze względu na zawartość przeciwutleniaczy (polifenoli, witaminy C, witaminy E, karotenoidu). Przeciwutleniacze chronią mózg przed działaniem wolnych rodników. Witaminy antyoksydacyjne E i C, mają zdolność zapobiegania niekorzystnemu działaniu wolnych rodników tlenowych. Dostarczanie tych witamin z pożywieniem może zapobiegać procesom zapalnym obejmującym tkankę nerwową.Polifenole natomiast (głównie kurkumina) wykazują działanie ochronne, minimalizując skutki stresu oksydacyjnego.

Dieta w chorobie Alzheimera. Brak apetytu

Brak łaknienia i odmowa spożywania posiłków to częsty problem, z którym muszą mierzyć się opiekunowie chorych na Alzheimera. Brak apetytu to częsta przypadłość, która jest powodowana przez kilka czynników: problemy trawienne (biegunki, zaparcia, gazy, bóle brzucha), choroby układu pokarmowego (w tym refluks), nadmierna suchość jamy ustnej, problemy z przełykaniem, zmniejszona wrażliwość kubków smakowych, apatia i związany z tym brak zainteresowania jedzeniem (brak przyjemności z jedzenia). 

Wielu chorych przestaje jeść z powodu samotności, bo nie ma w tym przyjemności lub zapomina o regularnym spożywaniu posiłków. Chorzy mieszkający samotnie mogą też mieć problem z samodzielnym przygotowywaniem posiłków. 

Problem zmniejszonego apetytu można rozwiązać, przygotowując lekkostrawne, ciekawe posiłki (dobrze doprawione), podzielone na mniejsze części. Często pomaga również wspólne jedzenie. Natomiast osobom, które mimo starań nie są w stanie spożywać większych porcji jedzenia w ciągu dnia, można podawać tzw. nutridrinki. Są to specjalne koktajle, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych w małej objętości. Występują w różnych smakach, na przykład czekoladowym, truskawkowym. Tego typu produkty można kupić w aptekach.

ZOBACZ: Ser i wino to przepis na dobrą starość (nowe badania)

Dieta w chorobie Alzheimera. Czego unikać?

Dieta ma wpływ na funkcjonowanie chorych na Alzheimera. Spożywanie nieodpowiednich produktów może prowadzić do zaostrzenia się chorób towarzyszących (w tym cukrzycy), a także do występowania przykrych objawów, takich jak biegunki, gazy, bóle i skurcze żołądka.

Należy unikać produktów, które wpływają negatywnie na pracę mózgu (tkankę mózgową) oraz na układ pokarmowy. Są to przede wszystkim:

  • alkohol;
  • produkty silnie wzdymające;
  • żywność przetworzona (np. gotowe obiady, fast food);
  • słodkie napoje;
  • białe pieczywo;
  • słodycze.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: posilkiwchorobie.pl; Medycyna Praktyczna (mp.pl); Rola żywienia w chorobie Alzheimera (wygrajmyzdrowie.pl)