Zamknij

Dieta w COVID-19. Co jeść przy problemach żołądkowych?

24.03.2021
Aktualizacja: 24.03.2021 11:35
Dieta w COVID-19
fot. Shutterstock

Dieta w COVID-19 musi być sycąca, ale lekkostrawna i solidnie nawadniająca, bo w trakcie infekcji przeważnie walczymy z gorączką, a w przypadku zakażenia brytyjską mutacją koronawirusa - nierzadko także z wymiotami i biegunką. Co jeść w trakcie COVID-19?

Dieta w COVID-19 powinna przypominać dietę zalecaną przy jelitówce. Znajdą się w niej zatem produkty o niskiej zawartości cukru i tłuszczu, a także skąpej zawartości błonnika, żeby nie przeciążać układu pokarmowego. Jest to tzw. dieta obojętna (z ang. Bland Diet), która nie podrażnia żołądka i jelit. Zalecane jest gotowanie i duszenie mięsa, ryb i warzyw, a unikanie smażenia i grillowania. Niewskazane są również pikantne przyprawy, produkty kwaśne oraz warzywa wzdymające. Podobne zalecenia dostają pacjenci z chorobami jelit i po operacjach.

Dieta w COVID-19 - co jeść?

Dieta w COVID-19 nie musi całkowicie mdła, choć istnieje duże prawdopodobieństwo, że smak nie będzie miał dla nas większego znaczenia. Stracimy go w ciągu kilku pierwszych dni lub powaleni gorączką nie zwrócimy uwagi na tego typu niedogodności.

W skrócie: chodzi o to, żeby nie wzdymało, nie podrażniało, nie zakwaszało, nie powodowało zgagi.

Produkty zalecane przy problemach z żołądkiem:

  • gotowane i duszone chude mięso bez skóry, chude ryby, warzywa bez skórki;
  • zupy na wywarach warzywnych;
  • białe pieczywo - najlepiej prosty chleb z krótkim składem;
  • chudy nabiał;
  • jajecznica z samych białek;
  • drobne kasze;
  • risotto;
  • leniwe na samych białkach;
  • przeciery, kompoty, budyń, kisiel.

Produkty niezalecane przy problemach z żołądkiem:

  • smażone, pieczone, grillowane mięsa, ryby, warzywa;
  • surowe owoce i warzywa;
  • warzywa kapustne i strączki;
  • pikantne przyprawy;
  • ciemne pieczywo;
  • pełnotłusty nabiał;
  • grube makarony i kasze;
  • pierogi;
  • kawa, mocna herbata.

Wariantem ekstremalnym Bland Diet dla pacjentów targanych wymiotami jest dieta BRAT - zalecana pacjentom onkologicznym w trakcie  chemioterapii przez Oncology Nursing Society.

Dieta BRAT przy wymiotach:

  • Bananas (banany),
  • Rice (ryż),
  • Applesauce (przecier jabłkowy),
  • Toast (pieczywo).

Ważne: przy zakażeniu koronawirusem SARS-CoV-2 pić duże ilości niesłodzonych napojów, najlepiej wody i słabej herbaty. Każdy 1 st. C temperatury w górę oznacza utratę dobową płynów przez parowanie o około 500 ml!

PROSTE PATENTY JAK PIĆ WIĘCEJ WODY - znajdziesz tutaj

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: medicalnewstoday.com, ons.org