Zamknij

Dieta jest kluczowa dla sprawnego umysłu. Najlepsza jest jedna z nich

20.09.2022
Aktualizacja: 20.09.2022 15:20
Dieta jest kluczowa dla sprawnego umysłu
fot. Schutterstock

Naukowcy po raz kolejny dowiedli, jak ważna jest odpowiednia dieta w utrzymaniu sprawności umysłu. W badaniu udowodniono, że obecne we krwi metabolity związane z cukrami miały związek z gorszymi możliwościami poznawczymi. Odkryto też, że korzystnie działa jedna dobrze znana dieta.

Jeśli ktoś chce mieć sprawny umysł, powinien zadbać o właściwe odżywianie – taki jest wniosek z nowej pracy naukowców z Brigham and Women's Hospital. W zróżnicowanej etnicznie grupie badacze sprawdzili związki między różnymi, obecnymi we krwi, związanymi z żywieniem substancjami i zdolnościami poznawczymi ochotników – rozszerzyli w ten sposób swoje wcześniejsze badanie.

– Znacznie rozszerzyliśmy pulę uczestników, dodając różne grupy demograficzne, w porównaniu do poprzednich projektów badawczych – podkreśla dr Tamar Sofer, współautorka publikacji, która ukazała się w piśmie „Alzheimers&Dementia”.

Niektóre metabolity pogarszają pracę mózgu

W nowym badaniu dr Sofer i jej koledzy przeanalizowali skład krwi ponad 2 tys. osób pochodzenia latynoskiego, ponad 1300 Europejczyków oraz prawie 500 Afroamerykanów. Wykryli w ten sposób sześć metabolitów, które systematycznie wiązały się z ogólnym pogorszeniem zdolności umysłowych. Cztery z nich to były cukry lub ich pochodne.

Odkryli również, że inny metabolit – beta-kryptoksantyna – towarzyszyła lepszym możliwościom poznawczym. Jej obecność we krwi wiązała się z wyższym spożyciem owoców.

– Możliwe, że te metabolity to biomarkery, wskazujące na bardziej bezpośrednie związki między dietą i funkcjami poznawczymi – mówi główna autorka badania, dr Einat Granot-Hershkovitz.

Dieta śródziemnomorska sprzyja sprawności umysłowej

Co ciekawe, naukowcy powiązali też dietę śródziemnomorską zarówno z wyższym stężeniem beta-kryptoksantyny, jak i niższym poziomem szkodliwych metabolitów. Zgadza się to z wcześniejszymi badaniami, według których takie zwyczaje żywieniowe wiążą się z lepszą sprawnością umysłową.

Naukowcy przyznają jednak, że obserwacyjny charakter badania utrudnia wyciągnięcie wniosków na temat zależności przyczynowo-skutkowych. – Podczas gdy przyczynowe związki obserwowane w naszym badaniu mogą być słabe, różne badania wskazywały, że diecie śródziemnomorskiej towarzyszy lepsze zdrowie, w tym umysłowe – podkreśla dr Sofer. I dodaje, że „badanie podkreśla wagę zdrowej diety w ochronie funkcji poznawczych we wszystkich grupach etnicznych”.

– Mamy nadzieję, że nasze wyniki pomogą ludziom w dokonywaniu odpowiednich wyborów żywieniowych i poprawie zdrowia umysłowego – podsumowuje dr Tamar Sofer .

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: PAP/Marek Matacz / „Alzheimers&Dementia