Zamknij

Dieta przeciwgrzybicza. Jakie produkty wyeliminować w walce z kandydozą?

20.12.2020
Aktualizacja: 28.03.2021 09:36
talerz z obiadem w diecie przeciwgrzybiczej
fot. Shutterstock

Dieta przeciwgrzybicza jest stosowana w walce z grzybicą układu pokarmowego, czyli kandydozą. Organizm, atakowany przez drożdżaki, daje nieprzyjemne objawy, ale można z nimi walczyć, stosując dietę na candidę. Co jeść, a jakich produktów unikać? Sprawdź też przykładowy jadłospis i przepisy!

Dieta przeciwgrzybicza to podstawa w leczeniu kandydozy, czyli grzybicy układu pokarmowego. Można ją stosować też wspomagająco w leczeniu grzybicy pochwy.  Polega przede wszystkim na ograniczeniu węglowodanów w menu na rzecz warzyw i produktów białkowych. Taka dieta ma zapobiec powstawaniu drożdżaków z gatunku Candida albicans w organizmie. Co jeść, a czego unikać w diecie przeciwgrzybiczej?

Grzybica, inaczej zwana drożdżycą albo kandydozą, jest wywoływana przez chorobotwórcze grzyby. Jej przyczyną jest zazwyczaj Candida albicans - drożdżak, który często zagnieżdża się w przełyku, gardle (grzybica jamy ustnej), układzie rodnym czy jelitach. Nie stanowi zagrożenia, o ile organizm człowieka działa prawidłowo.

Dieta Candida - zasady. Co jeść w diecie przeciwgrzybiczej?

Sprzymierzeńcem rozrostu drożdżaków w organizmie są kuracje antybiotykowe, depresja, bezsenność, przewlekły stres, niewłaściwa dieta oparta na wysokoprzetworzonych produktach i cukrach prostych, zażywanie hormonów sterydowych, picie nieprzygotowanej wody, używanie wspólnych ręczników czy mydła. Objawów kandydozy nie sposób nie zauważyć. To na ogół wzdęcia, ból brzucha, biegunki i nieprzyjemny zapach z ust. Można próbować z nimi walczyć, stosując odpowiednią dietę. 

Dieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na wyeliminowaniu produktów zawierających cukry proste i złożone. W diecie przeciw Candidzie jemy 4-5 posiłków. Ważne, by były one spożywane w regularnych odstępach czasu. W diecie przeciwgrzybiczej warto zastosować zasady diety rozdzielnej, czyli nie łączyć na raz węglowodanów i białek. Można wspomagać też ziołami i preparatami roślinnymi wykazującymi działanie przeciwgrzybicze. Pamiętajmy, aby dużo pić, minimum 2 litry dziennie!

W diecie przeciwgrzybiczej powinny się znaleźć produkty wpływające korzystnie na układ odpornościowy:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby, olej lniany, pestki dyni)
  • selen (ryby, owoce morza, orzechy brazylijskie)
  • żelazo (czerwone mięso, wątróbka, kasza gryczana)
  • witaminę C (jabłka, kapusta, papryka)
  • cynk (produkty pełnoziarniste, owoce morza)

Pierwszy etap diety na Candidę powinien być najbardziej restrykcyjny i trwać około 3-6 tygodni. Należy wtedy unikać wszelkich niedozwolonych produktów. Jeśli nieprzyjemne objawy ustąpią i samopoczucie się poprawi, można próbować z powrotem włączyć do diety wyeliminowane produkty, jednak jeśli nie brakuje nam ich w diecie, lepiej z nich zrezygnować.

Dieta przeciwgrzybicza - produkty

Produkty niedozwolone w diecie na Candidę:

  • Słodycze;
  • Cukier, miód, melasa;
  • Biała mąka;
  • Białe pieczywo;
  • Makarony na mące pszennej;
  • Naleśniki;
  • Pierogi;
  • Krakersy;
  • Pizza;
  • Dżemy;
  • Budynie i kisiele;
  • Płatki śniadaniowe;
  • Wafle ryżowe;
  • Biały ryż;
  • Gotowana marchewka;
  • Gotowane buraki;
  • Rośliny strączkowe;
  • Ocet;
  • margaryny i oleje rafinowane;
  • Marynowane warzywa, oliwki;
  • Wędliny suszone naturalnie, salami;
  • Konserwy mięsne i rybne;
  • Produkty zawierające glutaminian sodu;
  • Słodkie owoce: Banany i winogrona, gruszki, śliwki; 
  • Owoce suszone;
  • Ziemniaki;
  • Dania typu fast food;
  • Dania instant;
  • Sery pleśniowe;
  • Jogurty owocowe;
  • Serki homogenizowane;
  • Puddingi;
  • Gotowe sosy, ketchup;
  • Kostki rosołowe;
  • Alkohol, w tym piwo, wino;
  • Gazowane napoje.

Produkty zalecane w diecie na Candidę:

  • Produkty bogate w białko zwierzęce: mięso drobiowe i wołowe, ryby i jajka;
  • Jogurty naturalne, maślanka, kefir, sery twarogowe;
  • Olej lniany i oliwa z oliwek, olej kokosowy;
  • Ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna;
  • Warzywa: seler, kalafior, sałata, szpinak, cukinia, brokuły, ogórki, cebula, czosnek (ma silne właściwości przeciwgrzybicze, zalecany 2 razy dziennie przed posiłkiem), pietruszka, brukselka, kapusta (niekwaszona), szparagi, botwinka, surowa marchew, rzodkiewka, por, szczypiorek, kalarepa, soczewica, fasolka szparagowa;
  • Owoce w małych ilościach: cytryna, grejpfruty, kwaśne jabłka, żurawina, brzoskwinia, jagody, maliny, wiśnie, morela, kiwi;
  • mąka razowa, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, pieczywo razowe na zakwasie, ryż dziki oraz brązowy, maca razowa, kasza jaglana, kasza gryczana oraz jęczmienna;
  • Olej lniany i rzepakowy, oliwa z oliwek;
  • Orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni i sezamu;
  • Woda niegazowana, herbaty ziołowe, woda z cytryną, soki warzywne (co najmniej 2 litry dziennie);
  • Świeże i suszone zioła.

Dieta przeciwgrzybicza - przykładowy jadłospis

  • Śniadanie: omlet z jajek z warzywami i kiełkami, sałatka z pomidorów z czosnkiem i koperkiem
  • II śniadanie: kromka pełnoziarnistego chleba, sałatka z wędzonym łososiem i warzywami
  • Obiad: krem z brokułów z pestkami słonecznika, pieczona pierś z kurczaka, surówka z marchwi
  • Kolacja: cukinia zapiekana z warzywami i mięsem z indyka
  • Śniadanie: sałatka z brokułów z warzywami i łososiem
  • II śniadanie: kromka chleba żytniego z pastą suszonymi pomidorami, kiełkami i ziarnami słonecznika, zakwas buraczany
  • Obiad: kurczak ze szparagami, surówka z marchwi z kolendrą
  • Kolacja: kotlety jaglano-jajeczne z siemieniem lnianym, surówka z kiszonych ogórków z cebulą i jabłkiem

Dieta przeciwgrzybicza - przepisy

Sałatka z brokułów z łososiem i warzywami

Potrzebne nam będą:

  • ugotowane brokuły (ok. 150 g),
  • plaster wędzonego łososia,
  • 1 pomidor,
  • pół świeżego ogórka,
  • pół czerwonej papryki,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Paprykę, ogórek i pomidor kroimy. Dodajemy ugotowane brokuły. Łososia kroimy w paski, dodajemy natkę. Składniki mieszamy i dodajemy olej, sok z cytryny i przyprawy. Tak przygotowaną sałatkę chłodzimy.

Pasta z suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika

Do przygotowania pasty potrzebujemy następujące składniki:

  • 4 suszone pomidory,
  • 150 g ziaren słonecznika,
  • natka pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki wody,
  • świeże kiełki,
  • sól, pieprz.

Ziarna słonecznika moczymy w zimnej wodzie przez noc. Natkę siekamy. Mieszamy z czosnkiem i pomidorami, blendujemy. Następnie doprawiamy.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Zdrowie Radio ZET na Facebooku!