Dieta po operacji jamy brzusznej – co jeść, żeby szybciej stanąć na nogi

23.11.2018 15:20

Jeśli nieuchronnie zbliża się termin Twojej operacji, warto zawczasu sprawdzić, co będziesz mógł jeść po wyjściu ze szpitala. Podpowiadamy, jak zaplanować zakupy.

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu fot. Shutterstock

Czerwiec 2018, blady świt, oddział chirurgii ogólnej jednego z dużych warszawskich szpitali. W rolach głównych: apatyczna pacjentka po operacji i energiczna pielęgniarka roznosząca śniadanie. Pacjentka (słabo, niemal bezdźwięcznie): Przepraszam, czy ja już na pewno mogę jeść jajko na twardo? Pielęgniarka (raźno, do bólu przewidywalnie): Absolutnie nie! Historia oparta na faktach. A w zasadzie same fakty na dowód tego, że do operacji warto się dobrze przygotować.

Dieta dla rekonwalescentów

Na początek, dla pewności, żeby nie umknęło nam gdzieś w ponarkozowej pomroczności: żadnej diety nie można stosować bez konsultacji lekarskiej. Niemniej warto wiedzieć, że po operacjach jamy brzusznej lekarze często zalecają dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu. Dieta powinna składać się z 5–7 małych posiłków spożywanych w regularnych odstępach czasu. Potrawy powinny być lekko ciepłe, przeciwwskazane są posiłki gorące. Najważniejsze jest ograniczenie tłuszczów, zwłaszcza tych pochodzenia zwierzęcego, oraz wyeliminowanie produktów bogatych w błonnik i roślin wzdymających.

Zalecane metody przygotowania posiłków w diecie po operacji jamy brzusznej to:

  • gotowanie na parze,
  • gotowanie na wodzie,
  • duszenie,
  • pieczenie w folii lub pergaminie spożywczym.

Lista produktów zakazanych po operacji

Na czarnej liście produktów w diecie lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu znajdują się zarówno te wynikające z definicji, tłuste mięsa, tłuste sery czy smalec, jak i takie mniej oczywiste, na przykład zielony ogórek.

Zalecane produkty:

  • białe pieczywo: chleb pszenny, chleb mieszany, bułki kajzerki, sucharki;
  • miękkie margaryny;
  • chude wędliny: drobiowe, z indyka, polędwica;
  • chudy nabiał: twaróg 0%, niskotłuszczowe serki do smarowania;
  • jajecznica z samych białek;
  • mleko 1,5%;
  • dżemy bez pestek, marmolada, miód;
  • zupy na wywarach warzywnych (zabielone jogurtem, kefirem, niskotłuszczowym mlekiem);
  • chude mięso: cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak;
  • chude ryby: dorsz, pstrąg, sola, mintaj, płoć, halibut, morszczuk, sandacz, szczupak;
  • gotowane warzywa, risotto, leniwe pierogi na samych białkach;
  • owoce dojrzałe, bez pestek i skórki;
  • kisiele, budynie, galaretki; 
  • woda niegazowana, soki warzywno-owocowe, słaba herbata.

Niezalecane produkty:

  • chleb żytni, razowy, graham pszenny, pieczywo chrupkie;
  • masło, twarde margaryny;
  • żółtko, jaja gotowane, jajecznica;
  • tłuste wędliny i sery;
  • dżemy z pestkami;
  • zupy na wywarach mięsnych;
  • grube makarony, łazanki, pierogi;
  • tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, podroby;
  • tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, śledzie, sardynki;
  • potrawy smażone, marynowane, wędzone;
  • warzywa: pomidor ze skórką, zielony ogórek, warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, szparagi, rzodkiewka, rzepa, seler;
  • owoce: gruszki, czereśnie, śliwki, daktyle, figi;
  • alkohol, kakao, kawa naturalna, mocna herbata.

Na zdrowie!

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: mp.pl
--------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ka

Oceń