Zamknij

Przeszedłeś COVID-19 i zmagasz się z powikłaniami? Zgłoś się do testów

10.06.2021 09:57
Dieta po COVID-19
fot. Shutterstock

Naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie poszukują osób, które cierpią na zaburzenia żołądkowo-jelitowe po COVID-19. Chcą sprawdzić, jaka dieta będzie najskuteczniejsza w przywracaniu prawidłowego działania flory bakteryjnej jelit.

Po COVID-19 pacjenci często skarżą się na objawy charakterystycznymi dla zespołu jelita drażliwego: wzdęcia, bóle brzucha, biegunkę. Jak tłumaczyła w rozmowie z PAP biochemik i specjalistka z dziedziny żywienia człowieka prof. Ewa Stachowska, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, jest to skutek nie tylko samego wirusa, ale i leczenia. "Chcielibyśmy opracować najlepszy sposób przywracania funkcji mikrobioty jelitowej" - powiedziała badaczka.

Dieta po COVID-19

Naukowcy podzielą pacjentów na dwie grupy: jedna będzie stosować dietę śródziemnomorską, a druga - dietę low FODMAP, wprowadzaną w zaburzeniach jelitowych. Obie diety będą miały zwiększoną zawartość białka - ma to pomóc w odbudowaniu odporności.

Diety zostaną wprowadzone na sześć tygodni. Pacjenci otrzymają wytyczne, będą telefonicznie rozmawiać z dietetykami, a raz w tygodniu dietetyk sprawdzi objawy jelitowe przy pomocy specjalnych skali. "Po sześciu tygodniach zamkniemy ten etap i wprowadzimy dietę docelową, opracowaną w formie książeczki" - powiedziała prof. Stachowska.

Badanie nie będzie uciążliwe dla pacjentów ani ze względu na formę, ani samo przygotowanie posiłków. Obie diety, jak wskazała, będą oparte na produktach, które są "typowe, tanie i dostępne w Polsce", będą też antyzapalne, a więc bogate w składniki roślinne. "Sprawdzimy, czy dieta low FODMAP, która redukuje fermentację, bóle, ale która jest też wybiórcza i trudniejsza, jest dla pacjentów pocovidowych rzeczywiście lepsza niż prostsza dieta śródziemnomorska. Jeśli okaże się, że przy obu dietach są podobne rezultaty, to znaczy, że nie ma potrzeby wprowadzania trudniejszej diety" - wyjaśniła badaczka.

Do badania mogą zgłaszać się dorosłe osoby z całej Polski. Warunkiem jest udokumentowane przejście COVID-19 i udokumentowane problemy żołądkowo-jelitowe. Zakwalifikowanych zostanie ok. 300 osób. Zgłoszenia przyjmowane są na stronie: https://zywienie-covid.pl

Źródło: PAP