Dieta bez glutenu. Czy to na pewno dla Ciebie?

11.08.2015 15:27
Dieta bez glutenu. Czy to na pewno dla Ciebie?
fot. Dieta bezglutenowa opinie, produkty, które zawierają gluten

Dieta bezglutenowa istnieje od bardzo dawna, jednak jeszcze parę lat temu stosowały ją tylko osoby cierpiące na celiakię - czyli uczulenie na gluten. Dziś taki sposób żywienia stał się modny. Czy słusznie? 

Skąd się wzięła moda na dietę bezglutenową?

Jak większość żywieniowych trendów, moda na dietę bez glutenu zaczęła się od badań naukowych. W 2011 roku australijski gastroenterolog Peter Gibson wykazał, że nawet u osób zdrowych (nie cierpiących na celiakię) taki sposób żywienia działa korzystnie na zdrowie.

Po opublikowaniu badań Gibsona zaczęło się "bezglutenowe szaleństwo". 

Niestety, naukowcy czasem się mylą. Peter Gibson miał przynajmniej odwagę przyznać się do błędu i wycofał się ze swoich pierwszych wniosków. Przeprowadził kolejne badania i okazało się, że gluten nie szkodzi osobom zdrowym. - O wiele lepiej dla naszego żołądka będzie, jeśli zrezygnujemy choćby z cebuli, która zawiera duże ilości węglowodanów - powiedział prof. Gibson w rozmowie z popularnonaukowym tygodnikiem „New Scientist”.

Fala popularności nowej diety, nakręcana przez producentów bezglutenowych makaronów i ciastek, jest jednak trudna do zatrzymania.

Czy dieta bezglutenowa jest szkodliwa?

Dieta bezglutenowa jest najlepszym sposobem żywienia dla osób, które są uczulone na ten składnik. Natomiast osoby zdrowe mogą sobie w ten sposób zaszkodzić! Dlaczego? Wykluczenie z diety zbóż sprawia, że nie dostarczamy sobie wystarczającej ilości substancji odżywczych. Może nam zabraknąć magnezu, selenu i witamin z grupy B. 

Źródło: www.eatingwell.com