Dieta antyrakowa: sałatka z awokado i pomidorami

Monika Karbarczyk
03.07.2015 16:26
Dieta antyrakowa: sałatka z awokado i pomidorami
fot. Dieta antyrakowa – przepisy: sałatka z awokado i pomidorami

Sałatka antyrakowa z awokado i pomidorem jest łatwa w przygotowaniu i można ją przyrządzić bardzo szybko. Koniec więc z narzekaniem, że zdrowa dieta wymaga dużo wysiłku.

Sałatka z pomidorem i awokado - dlaczego zapobiega nowotworom?

O antyrakowych właściwościach pomidora mówiło się już od dawna, jednak teraz mamy dowody na to, że spożywany w odpowiedni sposób działa antyrakowo. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w stanie Ohio wykazali, że jedzenie pomidorów połączonych ze zdrowymi tłuszczami wspomaga wchłanianie zbawiennych dla człowieka antyoksydantów. W połączeniu, które Wam proponujemy, składniki te wchłaniają się do 15 razy lepiej, niż kiedy spożywamy pomidora na przykład w hamburgerze czy kanapce.

Właściwości antyrakowe posiada również awokado, dlatego ta sałatka to prawdziwa zdrowotna bomba witamin i cennych składników. 

Przepis na antyrakową sałatkę z pomidorami i awokado

  • olej lniany tłoczony na zimno i nieratyfikowany – nieoczyszczony
  • 4 pomidory
  • awokado
  • ½ czerwonej cebuli
  • szczypta świeżej bazylii i oregano
  • sok z limonki
  • garść orzeszków ziemnych
  • szczypta kolendry i świeżej mięty
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy

Sałatka antyrakowa – sposób przygotowania

Najpierw należy dość drobno pokroić pomidory. Następnie obieramy i kroimy w pióra cebulę, a awokado w drobną kostkę. Składniki wrzucamy do miski. Dodajemy ciecierzycę i orzeszki ziemne.

Do oleju lnianego wyciskamy sok z limonki oraz przyprawy: miętę, kolendrę, bazylię i oregano. Sos dolewamy do sałatki i odstawiamy ją na co najmniej godzinę do lodówki. A potem łączymy i gotowe! Tu przeczytasz więcej o diecie antyrakowej.