Polscy naukowcy opracowali dietę antyrakową!

Aleksandra Supryn
09.11.2015 14:24
Polscy naukowcy opracowali dietę antyrakową!
fot. Dieta antyrakowa - co jeść, aby nie zachorować? Polscy naukowcy wiedzą

Nie od dziś wiadomo, że styl życia wpływa na nasze zdrowie. Kluczowym czynnikiem jest nasza dieta. Eksperci nieustannie sprawdzają, jak dane grupy produktów wpływają na nasz organizm. Do badań włączyli się również polscy naukowcy ‒ udowodnili oni, że dieta bogata w pewne produkty zmniejsza ryzyko raka.

Badacze z Warmińsko-Mazurskiego Uniwersytetu w Olsztynie opracowali dietę opartą na warzywach, owocach (zobacz kiedy i jak jeść owoce) oraz produktach mlecznych. Ma ona zmniejszyć zachorowalność na nowotwory piersi u kobiet oraz płuc u mężczyzn nawet o 60 proc.

Polska dieta antyrakowa

Przewodniczącą badań była Lidia Wądołowska z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Zaangażowano do nich 217 osób ‒ 122 kobiet i 95 mężczyzn, których pytano o nawyki żywieniowe. Uczestnicy mieli określać, jak często jedzą produkty z wyselekcjonowanych przez naukowców 21 grup żywieniowych.

Okazało się, że na raka najrzadziej chorują osoby, których dieta jest bogata w warzywa, owoce oraz produkty mleczne. Wśród ludzi, których dieta była bogata w te produkty jedynie 26 proc. osób zachorowało na nowotwór.

Z drugiej strony ludzie, którzy nie jedli zbyt wiele warzyw, owoców i nabiału, chorowali na raka znacznie częściej (47 proc. badanych).

Ostatecznie z badań warmińsko-mazurskiego zespołu badawczego wynikło, że dieta „warzywno-owocowo-mleczna” zmniejsza ryzyko raka aż o 60 proc.

Dlaczego dieta antyrakowa działa?

Dieta bogata w różnorodne owoce i warzywa działa dlatego, że jest bogata w przeciwutleniacze. Te związki chemicznie cudownie wpływają na nasze komórki, a więc i na zdrowie. Są w stanie zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się oraz degenerację komórek. Dzięki przeciwutleniaczom komórki regenerują się, a proces rozwoju nowotworu jest hamowany.

Drugim plusem jest duża zawartość błonnika, który sprawia, że cukry z owoców i warzyw wolniej podnoszą poziom glukozy. Dzięki temu metabolizm cukrów jest prawidłowy i nie dochodzi do przewlekłego zapalenia, które inicjuje rozwój nowotworu.

Co jeść, aby uchronić się przed rakiem?

Aby uchronić się przed nowotworami bardzo ważna jest zdrowa, zbilansowana dieta.

Jedzmy dużo różnokolorowych owoców i warzyw, nabiał, produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz ryby (przeczytaj też o nietolerancji glutenu). Unikajmy z kolei produktów zawierających dużą ilość tłuszczu, soli (przeczytaj o zamiennikach soli) i cukrów. Wybierajmy również jedzenie najmniej przetworzone. Naturalne, organiczne produkty najlepiej wpływają na nasz organizm. 

___

ZdrowoBardzo / AS