Zamknij

Dieta a zespół stresu pourazowego. Jakie produkty są najlepsze przy PTSD?

01.09.2022
Aktualizacja: 01.09.2022 09:40

Pacjentom z PTDS trudno myśleć o jedzeniu. Jednak dobrze skomponowana dieta, która odżywi cały organizm, może pomóc złagodzić objawy zespołu stresu pourazowego i przyspieszyć proces leczenia. Co jeść przy PTSD?

Co jeść przy PTSD?
fot. Shutterstock

PTSD (posttraumatic stress disorder, czyli zespół stresu pourazowego) rozwija się na skutek traumatycznego doświadczenia, w którym uczestniczyliśmy lub którego byliśmy świadkami. Objawy zespołu stresu pourazowego pojawiają się zwykle od miesiąca do sześciu miesięcy po takim wydarzeniu. Objawy PTSD utrudniają normalne funkcjonowanie. Są to między innymi nawracające wspomnienia, znacznie obniżony nastrój, unikanie kontaktu z innymi. PTSD wywołuje również szereg objawów fizycznych, takich jak silne bóle głowy, problemy z układem trawiennym, zaburzenia snu. Co może pomóc osobom przeżywającym traumę? Oprócz pomocy specjalisty i uczestnictwa w psychoterapii zbawienna jest też dieta, która ożywi organizm i usprawni pracę układu nerwowego. Co jeść przy PTSD?

Dieta w leczeniu PTSD. Te produkty pomogą wrócić do zdrowia

Osoby zmagające się z PTSD powinny eliminować produkty bogate w niezdrowe tłuszcze. Warto zastąpić je składnikami zawierającymi kwasy omega-3. Znajdziemy je w różnego rodzaju rybach (tuńczyk, śledź, łosoś, makrela), orzechach, awokado, olejach (oliwa, olej rzepakowy). Ważna jest również witamina E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami, które wywołują tzw. stres oksydacyjny. Witamina E łagodzi również stany lękowe, które są nasilone u osób z zespołem stresu pourazowego. Produkty zawierające najwięcej witaminy E, to nasiona słonecznika, migdały, szpinak, brokuły, pomidory. W walce ze stresem pomóc może także kurkuma. Kurkumina, czyli aktywny związek obecny w kurkumie pomaga w zrównoważeniu poziomu serotoniny, dopaminy, glutaminianu i noradrenaliny. Zwiększa również produkcję glutationu, czyli przeciwutleniacza, który wspiera zdrowie mózgu.  Inne produkty, które łagodzą przewlekły stres, to:

  • żółty ser, czekolada, banany (zawierają magnez, który stabilizuje pracę układu nerwowego)
  • pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, kasza, ryż (są źródłem węglowodanów złożonych, które utrzymują poziom glukozy na stałym poziomie. Wtedy mózg wytwarza odpowiednią ilość serotoniny)
  • sery, jajka, orzechy ziemne, chude mięso, mleko, pestki dyni (zawierają tryptofan, czyli cenny aminokwas, który wspomaga produkcję melatoniny i serotoniny)
  • fasola, groch, owoce morza (zawierają cynk, który oddziałuje na centralny układ nerwowy, zwiększając odporność na stres. Pierwiastek ten wzmacnia również układ immunologiczny)

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: moz.gov.ua, cefarm24.pl