Zamknij

Dieta bogata w te warzywa może wyleczyć z migreny. Zaskakujący raport

22.11.2021
Aktualizacja: 22.11.2021 16:05
Warzywa, które leczą migrenę
fot. Shutterstock

Dieta może być istotnym sposobem leczenia migreny, nawet jeśli bóle głowy są silne i przewlekłe. Udowodnił to przypadek mężczyzny, który cierpiał na silne migreny przez 12 lat – już po trzech miesiącach od zmiany diety bóle głowy ustąpiły. Pacjent nie ma nawrotów choroby od 7,5 roku. Jaka dieta leczy migrenę?

  1. Cierpiał na migrenę kilkanaście lat, ból niemal nie ustawał
  2. Migrena – problem miliarda ludzi na świecie
  3. Co zalecili mężczyźnie lekarze?
  4. Wpływ zmiany diety na objawy migreny

Przypadek mężczyzny, który po zmianie diety przestał mieć  ataki migreny, został opisany w raporcie, który ukazał się w internetowej wersji czasopisma BMJ Case Reports. Lekarze sugerują, że przejście na dietę, która zawiera więcej zielonych warzyw liściastych, w tym szpinak i jarmuż, zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny, co poprawia dolegliwości związane z przewlekłą migreną.

Cierpiał na migrenę kilkanaście lat, ból niemal nie ustawał

Mężczyzna przez ponad 12 lat cierpiał na migrenowe bóle głowy bez aury. Przyjmował zapisane przez lekarzy leki. Zmienił też dietę, eliminując żywność uważaną za przyczynę migreny, w tym czekoladę, sery, orzechy, kofeinę i suszone owoce. Próbował również jogi i medytacji, aby pozbyć się bólów głowy. Nic nie działało.

Sześć miesięcy przed skierowaniem do kliniki migreny mężczyzny stały się przewlekłe, występujące w 18-24 dni każdego miesiąca. Opisywał on ból jako zaczynający się nagle i intensywnie w czole i skroni po lewej stronie głowy. Ból głowy miał charakter pulsujący i trwał zwykle 72 godziny. Towarzyszyła mu nadwrażliwość na światło i dźwięk, nudności i wymioty. W skali 0-10 pacjent oceniał nasilenie bólu na 10-12.

Migrena – problem miliarda ludzi na świecie

Ponad miliard ludzi na świecie cierpi na migrenę. Choroba ta charakteryzuje się jednostronnym, pulsującym bólem głowy trwającym od 4 do 72 godzin, któremu często towarzyszy nadwrażliwość na hałas i światło, a czasem także aura zwiastująca migrenę. Migrena może być:

  • epizodyczna – występuje mniej niż 15 dni w miesiącu
  • przewlekła – obejmuje 15 lub więcej dni migrenowych w miesiącu plus co najmniej 8 dni w miesiącu z cechami migreny.

Za skuteczne leczenie migreny lekarze uznają zmniejszenie o połowę częstotliwości i długości ataków lub mniejsze nasilenie objawów. Zgodnie z najnowszą wiedzą, leki są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu migreny. Ostatnio jednak pojawia się coraz większa liczba dowodów, że dieta może również być skuteczną alternatywą dla leków – i to bez skutków ubocznych, jakie mają leki.

Co zalecili mężczyźnie lekarze?

Badania krwi mężczyzny wykazały, że nie miał on wysokiego poziomu stanu zapalnego w organizmie, a poziom poziom beta-karotenu był prawidłowy (53 µg/dl). Najpewniej wynikało to z tego, że codziennie jadł słodkie ziemniaki (bataty), które zawierają dużo beta-karotenu, choć są stosunkowo ubogie w składniki odżywcze odpowiedzialne za przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości karotenoidów – twierdzą autorzy raportu. Składniki te są obecne w dużych ilościach w ciemnozielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, jarmuż i rukiew wodna. Stany zapalne w organizmie i stres oksydacyjny mają tymczasem duży wpływ na wystąpienie migreny.

  • Autorzy raportu doradzili mężczyźnie przejście na dietę LIFE (Low Inflammatory Foods Everyday), opartej na produktach roślinnych i bogatej w składniki odżywcze. Dieta LIFE polega na: spożywaniu codziennie co najmniej 150 g surowych lub gotowanych ciemnozielonych warzyw
  • picie ok. 1 l dziennie zielonego smoothie
  • ograniczenie spożycia produktów pełnoziarnistych, warzyw skrobiowych, olejów i białka zwierzęcego, zwłaszcza nabiału i czerwonego mięsa.

Wpływ zmiany diety na objawy migreny

Po dwóch miesiącach stosowania diety LIFE mężczyzna stwierdził, że częstotliwość ataków migreny spadła do zaledwie jednego dnia w miesiącu. Zmniejszyły się też długość i nasilenie bólu głowy. Badania krwi wykazały znaczny wzrost poziomu beta-karotenu (z 53 µg/dl do 92 µg/dl).

Pacjent przestał brać leki na migrenę. Okazało się też, że gdy próbował takich produktów, jak białka jaj, łosoś czy mrożona herbata, które wcześniej wywoływały u niego bóle głowy, ataki były znacznie mniej bolesne i trwały krócej.

Natomiast po trzech miesiącach migreny całkowicie ustały i nie ma nawrotów choroby od 7,5 roku.

Autorzy raportu wspominają, że opisany pacjent był alergikiem – tymczasem badania sugerują, że lepsza kontrola alergii może prowadzić do mniejszej ilości migrenowych bólów głowy. W tym przypadku, objawy uczulenia poprawiły się do tego stopnia, że mężczyzna nie musiał już stosować leków na alergię. Pacjent był też nosicielem HIV, co jest związane z wyższym ryzykiem wystąpienia migreny, zwłaszcza jeśli przyjmuje się leki na HIV.

W podsumowaniu raportu autorzy sugerują, że dieta oparta na roślinach może pomóc w bezpiecznym, skutecznym i trwałym leczeniu przewlekłej migreny. Choć w publikacji został opisany przypadek tylko jednego pacjenta, to z informacji, które mają, jej autorzy wynika, że dieta LIFE zmniejszyła częstotliwość migreny w ciągu trzech miesięcy także u kilku innych pacjentów.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Neurosciencenews.com / Medicalxpress.com