Zamknij

Kawa, herbata i... wino. Te produkty zmniejszają ryzyko demencji [LISTA]

17.12.2021
Aktualizacja: 17.12.2021 11:36

Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców jest ważne przez całe życie, ale szczególnej wagi nabiera wraz z wiekiem. Jak wynika z hiszpańskiego badania, dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń poznawczych i demencji u starszych osób.

Dieta a demencja. Jak zapobiegać?
fot. Shutterstock

Badanie na temat stosowania diety roślinnej i jej ogromnej roli w zmniejszaniu ryzyka demencji, które trwało aż 12 lat, przeprowadzono na Uniwersytecie w Barcelonie. Artykuł na ten temat ukazał się natomiast w czasopiśmie „Molecular Nutrition and Food Research”. Naukowcy uważają, że konieczne jest opracowanie nowych strategii nie tylko zapobiegania, ale także terapii zaburzeń poznawczych u seniorów.

9 produktów zapobiegających demencji

W hiszpańskim badaniu wzięło udział 842 uczestników w wieku powyżej 65 lat, którzy mieszkali na terenie Francji. Naukowcy analizowali związek między metabolizmem składników diety, mikrobiotą jelitową oraz metabolizmem endogennym a zaburzeniami funkcji poznawczych. – Uzyskane wyniki wskazują na istotny związek między zaburzeniami neurologicznymi a niektórymi metabolitami – mówią autorzy publikacji.

Badaczom udało się udowodnić, że na funkcje poznawcze osób starszych ochronnie wpływają nie tylko metabolity kilku pokarmów, ale także metabolizm mikrobiologiczny pokarmów bogatych w polifenole. Wśród przebadanych produktów z pozytywnym wpływem na zdrowie seniorów są:

  1. kakao
  2. kawa
  3. grzyby
  4. czerwone wino
  5. jabłka
  6. zielona herbata
  7. jagody
  8. pomarańcze
  9. granaty.

Analiza próbek osocza uczestników wykazała, że niektóre metabolity są silnie związane z postępem zaburzeń poznawczych i demencji, inne mają wyraźnie pozytywny wpływ. Jak wymienia prof. Cristina Andrés-Lacueva, główna autorka badania, np. 2-furoiloglicyna i 3-metyloantyna, które są biomarkerami spożywania kawy i kakao, mają profil ochronny, podczas gdy sacharyna, pochodząca ze spożycia sztucznych słodzików, pełni rolę przyspieszającą niepożądane procesy.

Dieta jako profilaktyka zaburzeń poznawczych

– Badanie związku między upośledzeniem funkcji poznawczych, metabolizmem mikrobioty i żywności oraz metabolizmem endogennym jest niezbędne do opracowania nowych strategii profilaktycznych i terapeutycznych, które pomogą zadbać o nasze zdrowie poznawcze w podeszłym wieku – podkreślają autorzy.

Przypominają, że zmiana stylu życia i diety ma decydujące znaczenie w zapobieganiu pogorszeniu funkcji poznawczych i postępowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i inne demencje. – Większe spożycie owoców, warzyw i ogólnie żywności pochodzenia roślinnego dostarcza nam cennych polifenoli i innych związków bioaktywnych, które pomagają zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych związanych z procesami starzenia – mówi prof. Andrés-Lacueva.

Źródło: PAP/Katarzyna Czechowicz | https://doi.org/10.1002/mnfr.202100606