Choroba refluksowa a dieta – czyli co wolno, a czego nie wolno jeść?

Monika Karbarczyk
02.10.2018 14:12
Refluks żołądkowo-przełykowy
fot. Shutterstock

Cierpisz na refluks żołądkowo-przełykowy? Dowiedz się, co może zmniejszyć objawy refluksu, a co je wzmaga. Sprawdź, jaka dieta sprawdzi się najlepiej w przypadku Twojej choroby.

Masz zgagę, piecze w przełyku, a może masz uczucie goryczy i niesmaku w ustach? To mogą być objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Objawy te są wynikiem cofania się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku (dzieje się tak z powodu zaburzenia funkcji dolnego zwieracza przełyku).

Refluks żołądkowo-przełykowy leczy się farmakologicznie i chirurgicznie, jednak ogromne znaczenie w przypadku tej choroby ma styl życia oraz dieta. Sprawdź, czego lepiej unikać w przypadku refluksu.

Dowiedz się więcej: Refluks żołądkowo-przełykowy: ból, pieczenie, odbijanie. Na czym polega choroba refluksowa?

Refluks – czego należy unikać?

W przypadku refluksu należy unikać:

Potraw na bazie mleka i jego przetworów – zwiększają one wydzielanie soku solnego, a co za tym idzie, nasilają dolegliwości związane z refluksem (wraz z połkniętym pokarmem do przełyku wraca także wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne; kwas solny może uszkadzać błonę śluzową przełyku, powodując nadżerki). Pamiętajmy jednak, że wapń jest konieczny do prawidłowego układu kostnego, więc nie należy produktów mlecznych całkowicie usuwać z menu.

Mocno przyprawionych potraw – papryka, curry, pieprz i inne ostre potrawy stosowane w dużych ilościach zwiększają wydzielanie kwasu solnego.

Picia alkoholu i kawy oraz palenia papierosów – alkohol (czyli etanol) pod każdą postacią (piwo, wino, wódka itd.) powoduje rozluźnienie zwieracza przełyku. Kofeina w nadmiernej ilości działa na zwieracz przełyku w podobny sposób – rozluźnia jego napięcie. Identyczne działanie ma nikotyna.  

Napojów gazowanych – spożywanie napojów gazowanych powoduje rozciągnięcie ścian żołądka i zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego.

Dużego wysiłku fizycznego angażującego mięśnie brzucha – ćwiczenia związane z intensywnym napinaniem mięśni brzucha przy dysfunkcji dolnego zwieracza sprawiają, że treści pokarmowe bez trudu dostają się do przełyku.

Przyjmowania niektórych leków – doustne leki antykoncepcyjne, niektóre leki stosowane w astmie oskrzelowej czy rozkurczowe mogą powodować zmniejszenie napięcia dolnego zwieracza przełyku. Podczas wizyty u lekarza zawsze trzeba poinformować o lekach przyjmowanych przewlekle. Należy też konsultować z lekarzem wszystkie leki bez recepty.

Popijania posiłków – popijanie podczas jedzenia sprzyja szybkiemu przepełnieniu żołądka.  

Warto przeczytać: Zgaga pali i piecze. Jak pozbyć się uczucia palenia w przełyku?

Co należy jeść przy refluksie?

Przy refluksie żołądkowym ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również, jak jemy. Pokarmy należy spożywać bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Podczas szybkiego jedzenia łykamy powietrze, jemy więcej, niż potrzebujemy, co wpływa na rozciąganie ścian żołądka, zwiększenie ilości kwasu solnego oraz zaburzenia funkcji zwieracza przełyku. Posiłki nie powinny być duże (zaleca się mniejsze porcje, zjadane 5-6 razy dziennie).

Co może znaleźć się menu osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy? Przy refluksie dietetycy zalecają jedzenie: chudego mięsa (głównie cielęciny i drobiu), ryb (pstrąg, dorsz, sandacz) oraz dobrej jakości wędliny. Ważne są również warzywa, takie jak: marchew, buraki, kalafior, szpinak, kabaczki, szparagi. Polecane są też kasze (np. manna, jęczmienna) oraz biały ryż. Można też jeść jajka w postaci na miękko lub jako lekko ściętą jajecznicę (bez dodatku tłuszczu). Polecane są również chude produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu). Z przypraw bezpieczne są świeże zioła: bazylia, oregano, koper włoski, estragon, rozmaryn, szałwia. Z owoców poleca się jabłka bez skórki, banany, morele, winogrona. Jeśli chodzi o napoje, to osoby cierpiące na refluks powinny pić niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej).

Na deser można zjeść kawałek ciasta biszkoptowego lub drożdżowego, ewentualnie musy owocowe, galaretki lub budynie.

Ważne! Osoby cierpiące na refluks powinny spożywać dania gotowane na parze, pieczone lub duszone, ale bez dodatku tłuszczu.

Polecamy: Ból w nadbrzuszu: po środku, po lewej lub prawej stronie. O czym świadczy?

Jakie potrawy są niewskazane w chorobie refluksowej?

W przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego dietetycy odradzają spożywanie tłustych mięs i wędlin (np. golonka, baleron, pasztety), tłustego nabiału (np. żółtych i topionych serów, serów typu camembert i brie), fast foodów, potraw z dodatkiem octu (ogórki konserwowe, marynowane grzyby), niektórych warzyw, np. ogórków, pomidorów oraz cebuli. Osoby z refluksem absolutnie powinny unikać ostrych przypraw, typu: pieprz, chilli, curry, a także czekolady w każdej postaci, np. cukierków czekoladowych, batoników, tortów czekoladowych. Niewskazane jest też picie napojów gazowanych, soków (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy), a także mocnej kawy, herbaty oraz alkoholu.

Co może pomóc złagodzić objawy refluksu?

Zarówno w profilaktyce, jak w łagodzeniu objawów refluksu poleca się umiarkowaną aktywność fizyczną, np. jazdę na rowerze, bieganie, spacery, pływanie. Wysiłek fizyczny wzmacnia mięśnie, m.in. przepony, oraz pozwala zachować prawidłowy bilans energetyczny.

Warto też wiedzieć, że osoby z refluksem powinny leżeć z uniesionym węzgłowiem (np. podłożyć 5-centymetrowe klocki pod nóżki łóżka u wezgłowia tak, aby stworzyć równię pochyłą).

Absolutnie należy unikać pozycji leżącej po zjedzeniu posiłku – osoby z refluksem powinny raczej wybrać się na spacer niż ucinać krótką drzemkę.

Na wzmożenie dolegliwości wpływa też nadwaga i otyłość. Osoby, które mają nadwagę, mają również wzmożone ciśnienie śródbrzuszne, co sprzyja refluksowi.
TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

zdrowie.radiozet.pl/ mk