Zamknij

Chcesz uniknąć nawrotów kamicy nerkowej? Włącz te dwa składniki do diety

04.08.2022 08:29
Jak chronić się przed nawrotami kamicy nerkowej? Badanie
fot. Shutterstock

W zapobieganiu kolejnym nawrotom kamicy nerkowej bardzo ważny jest zdrowy styl życia, w tym dieta. Naukowcy sprawdzili, jakie składniki są najważniejsze dla chorych. Zobacz, jakie produkty należy spożywać regularnie, jeśli jesteś w grupie ryzyka

  1. Niższe spożycie wapnia i potasu to większe ryzyko kamicy
  2. Ile płynów pić, by uniknąć choroby?

Kamica nerkowa dotyka nawet 10 procent dorosłych Polaków. U wielu osób choroba latami nie daje żadnych objawów, a do jej rozpoznania dochodzi, gdy pacjent cierpi na kolkę nerkową. Takie ataki są bardzo bolesne i wymagają hospitalizacji. Oprócz rozdzierającego bólu powodowanego przez uciskający drogi moczowe kamień i wzrost ciśnienia zalegającego moczu, kamica moczowa ma również związek z przewlekłą chorobą nerek, osteoporozą i chorobami układu krążenia. Osoba, w której nerce raz pojawił się kamień moczowy, ma 30 proc. szans na kolejny kamień w ciągu pięciu lat.

Tymczasem wielu przykrych konsekwencji można uniknąć, wdrażając odpowiednie nawyki. Jak informują naukowcy w piśmie Mayo Clinic Proceedings, pomóc może uzupełnienie diety pokarmami bogatymi w wapń i potas. Potwierdziło to najnowsze badanie.

Niższe spożycie wapnia i potasu to większe ryzyko kamicy

Aby dokładnie zaobserwować wpływ zmian w diecie na stan chorych na kamicę nerkową, naukowcy z Mayo Clinic w Stanach Zjednoczonych zaprojektowali prospektywne badanie. Wzięło w nim udział 411 pacjentów, u których po raz pierwszy wystąpiły objawowe kamienie nerkowe oraz grupa kontrolna, składająca się z 384 osób. Otrzymali oni specjalne kwestionariusze dotyczące diety. Wszyscy uczestnicy byli obserwowani w Mayo Clinic w Rochester i Mayo Clinic na Florydzie w latach 2009-2018.

Obszerna analiza danych wykazała, że niższe spożycie wapnia i potasu w diecie, a także mniejsze spożycie płynów i kofeiny są związane z większym prawdopodobieństwem wystąpienia pierwszego epizodu objawowej kamicy nerkowej. Wśród pacjentów, u których po raz pierwszy pojawiły się kamienie, 73 doświadczyło ich nawrotu po czterech latach. Według naukowców było to spowodowane niskim poziomem wapnia i potasu w diecie.

– Te odkrycia dietetyczne mogą mieć szczególne znaczenie, ponieważ zalecenia dotyczące zapobiegania kamieniom nerkowym opierały się głównie na czynnikach żywieniowych, związanych z powstawaniem kamieni po raz pierwszy, a nie nawracającymi – zastrzega dr Andrew Rule, nefrolog Mayo Clinic i starszy autor badania. Lekarz dodaje, że pacjenci prawdopodobnie nie zmodyfikują diety, by zapobiec tworzeniu się kamieni, jednak odkrycie może być ważne w przypadku osób, które obawiają się nawrotów choroby.

Dzienne spożycie wapnia powinno wynosić przynajmniej 1200 mg. Pomoże to zapobiec pierwszemu epizodowi kamicy nerkowej. Ważne są również pokarmy bogate w potas. Największą ilość tego pierwiastka znajdziemy w bananach, pomarańczach, grejpfrutach, melonach i morelach.  Jeśli chodzi o warzywa, najcenniejsze źródła potasu to pomidory, ziemniaki, groszek, ogórki i cukinia, a także grzyby.

Ile płynów pić, by uniknąć choroby?

Badanie amerykańskich lekarzy wykazało również, że tworzenie się kamieni po raz pierwszy związane jest ze spożyciem płynów poniżej 3400 mililitrów dziennie (około dziewięciu szklanek). Niska podaż płynów skutkuje małą objętością i większym stężeniem moczu, co przyczynia się do tworzenia kamieni.

Jak zaznaczył dr Api Chewcharat, pierwszy autor artykułu i pracownik naukowy Mayo Clinic w czasie badania, niski poziom wapnia i potasu w diecie był ważniejszym czynnikiem pozwalającym na przewidywanie dalszych losów pacjenta (predyktorem), niż przyjmowanie płynów nawracających kamicy nerkowej.

– Nie oznacza to, że wysokie spożycie płynów nie jest ważne. Po prostu nie znaleźliśmy korzyści ze zwiększenia spożycia płynów wśród pacjentów z historią powstawania kamieni nerkowych – komentuje.

Źródło: PAP