Bolą cię stawy? Wyklucz te produkty z diety

14.09.2020
Aktualizacja: 29.10.2020 13:38
Ból stawów - te produkty mogą go wywołać
fot. Shutterstock

Cierpisz na ból stawów? Przyjrzyj się swojej diecie. Niektóre produkty nasilają tę dolegliwość, a nawet przyczyniają się do jej powstania. Mowa tu o produktach zakwaszających oraz powodujących stany zapalne w organizmie.

Bóle stawów – z jakich produktów w diecie trzeba zrezygnować ?

Na pierwszym miejscu takiej listy znajduje się… CUKIER i wszystkie produkty zawierające go w zbyt dużych ilościach (m.in. napoje gazowane, słodycze, wysoko przetworzone produkty). Cukier osłabia nasz układ immunologiczny i szkodzi florze jelitowej, zakłócając działanie przewodu pokarmowego. Jak to działa? Produkt ten dostaje się do jelit wraz treścią pokarmową i… zaczyna fermentować w jelitach. Powstają w nich produkty uboczne tego procesu, których usunięcie jest bardzo trudne. Poza tym cukier przyczynia się do powstania kwasów, m.in. kwasu mlekowego, które wzmagają stan zapalny w organizmie. Wszystko to prowadzi do zakwaszenia organizmu, który w takiej sytuacji pobiera konieczne mu do życia substancje z różnych narządów, m.in. ze stawów. Konsekwencją tego stanu jest choroba zwyrodnieniowa. Poza tym, nadmiar cukru prowadzi do nadwagi, co może również dodatkowo obciążać stawy.

Na kolejnych miejscach tej listy znalazły się:

  • tłuste gatunki mięsa (należy ograniczyć spożycie wieprzowiny, baraniny, wołowiny i tłustego drobiu),
  • pełnotłuste produkty mleczne (takie jak: mleko, śmietana, sery żółte, topione, pleśniowe)
  • tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne (same oleje roślinne są zdrowe, ale proces utwardzania powoduje, że zmieniają się ich właściwości).
  • niektóre oleje roślinne (np. słonecznikowy czy kukurydziany, z pestek dyni i winogron, które z powodu zbyt dużej ilości kwasów omega-6 wspomagają produkcję hormonów prozapalnych i prozakrzepowych),
  • jedzenie typu fast food (będące źródłem konserwantów i sztucznych dodatków, a także soli),
  • wysokotłuszczowe przekąski (np. chipsy, nachosy, paluszki),
  • rafinowane węglowodany,
  • gluten (może on wywołać nadmierną reakcję immunologiczną, co w konsekwencji może zaostrzać objawy bólowe),
  • warzywa z rodziny psiankowatych, np. bakłażany, papryka, ziemniaki, a także pomidory (warzywa te zawierają solaninę, która przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych),
  • warzywa zawierające duże ilości kwasu szczawiowego (rabarbar, szpinak, botwina),
  • ostre przyprawy, typu: pieprz, ostra papryka, chilli,
  • alkohol i napoje gazowane,
  • mocna kawa lub herbata.

Podczas obróbki cieplnej (czyli smażenia, pieczenia, grillowania) wraz ze wzrostem temperatury uwalniają się z mięsa i tłuszczów trans, m.in. akryloamidy, czyli związki przyczyniające się do stanów zapalnych w kościach. Poza tym tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zakłócają procesy odpowiedzialne za wchłanianie białek potrzebnych do prawidłowej budowy i rozwoju stawów.

Bóle stawów – co jeść, by poczuć się lepiej?

Jeśli chcesz poczuć się lepiej, zadbaj o to, aby w twoim menu znalazły się chude gatunki mięsa, np. indyk czy kurczak, cielęcina, a także produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu (jogurty, kefir, maślanka – zawierają one białko będące składnikiem budulcowym chrząstki stawowej). Prozdrowotne działanie na kości mają również: ryby i owoce morza, oliwa z oliwek, orzechy (laskowe, włoskie i migdały), nasiona (sezam, dynia), a także awokado. Produkty te są bogate w kwasy omega-3, redukujące stany zapalne w organizmie.

Na talerzu nie powinno zabraknąć również warzyw, takich jak: sałata, ogórek, por, brokuł, marchew, burak, seler, pietruszka, warzywa strączkowe, kiełki (z wyłączeniem kiełków lucerny), oraz owoców (borówki, ciemne winogrona, jagody, żurawina, czarna porzeczka, truskawki, owoce dzikiej róży). Polecane są również produkty bogate w substancje przeciwzapalne, np. czosnek, imbir.

Warto też postawić na produkty zbożowe o jak najniższym indeksie glikemicznym, np. pieczywo razowe i graham, ryż dziki i brązowy niełuskany, makaron razowy i kasze gruboziarniste.

Ważne są również produkty, takie jak galarety mięsne i rybne, zawierają one kolagen, czyli składnik ważny dla prawidłowego funkcjonowania stawów i chrząstek.

Nie należy też zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Dziennie należy wypić około 2 litrów wody. Najlepsza jest woda niegazowana, ale polecane są również lekkie napary, zielona, czerwona lub owocowa herbata.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: ncez.pl