8 produktów, które obniżają poziom cukru we krwi

30.08.2018 18:20

Sprawdź, jakie produkty pomagają obniżyć poziom cukru we krwi i są zalecane chorym na cukrzycę. Opracowując menu dla cukrzyków, warto brać je pod uwagę. Są one bezpieczne, ale w nadmiarze – jak każdy produkt – mogą szkodzić.

Cukrzyca - produkty polecane cukrzykom fot. Shutterstock

Organizm osoby chorej na cukrzycę nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub nie potrafi jej prawidło użyć i dlatego w jej krwi gromadzi się glukoza. Stale wysoki poziom glukozy we krwi, czyli hiperglikemia, może uszkadzać naczynia krwionośne oraz system nerwowy, prowadzić do zaburzeń wzroku, pracy serca i nerek. Najlepiej nie dopuścić do takiego stanu. Jednym ze sposobów kontrolowania poziomu cukru we krwi jest wprowadzenie do codziennego menu produktów, które wpływają na obniżenie poziomu glukozy. Chodzi o produkty, które mają niski poziom glikemiczny i organizm powoli je wchłania.

Dowiedz się więcej: Okiem eksperta: Czego nie wiesz o cukrzycy? Poznaj tę chorobę

Produkty, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi to:

1. Chleb pełnoziarnisty lub pumpernikiel

Pieczywo pełnoziarniste, pumpernikiel mają niski indeks glikemiczny (IG) i mniej węglowodanów niż białe pieczywo. Takie pieczywo zawiera potrzebne białka, aminokwasy, lipidy, substancje mineralne oraz witaminy. Pomaga też utrzymać prawidłową wagę – co w cukrzycy jest niezwykle ważne. Syci na dłużej, bo zawiera mnóstwo błonnika, który wiąże wodę. Poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.

Chleb pełnoziarnisty oraz pumpernikiel obniżają poziom tzw. złego cholesterolu oraz minimalizują ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Nie należy jednak przesadzać z jego jedzeniem – w dużych ilościach u osób wrażliwych może spowodować wzdęcia.

Warto przeczytać: Wzdęcia powiększają brzuch i sprawiają dyskomfort. Skąd się biorą wzdęcia brzucha?

2. Czosnek

Czosnek jest nie tylko popularnym dodatkiem do potraw, ale też składnikiem wielu leków przeciwcukrzycowych. Związki zawarte w czosnku mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi poprzez poprawę wrażliwości na insulinę i jej wydzielanie. W badaniu z 2013 r. okazało się, że u osób przyjmujących metaforminę oraz czosnek dwa razy dziennie znacznie obniżył się poziom cukru we krwi po posiłku.

3. Owsianka i otręby owsiane

Otręby owsiane znacznie obniżają poziom cukru we krwi... pod warunkiem, że są krótko gotowane lub tylko zalane gorącym mlekiem. Owies zawiera Beta-glukany, które pomagają utrzymać kontrolę glikemii, m.in. zmniejszając stężenie glukozy i insuliny po posiłkach, poprawiając wrażliwość na insulinę, a także zmniejszając stężenie lipidów we krwi. Indeks glikemiczny owsa wynosi 55 lub mniej.

Zobacz także: Dieta o niskim indeksie glikemicznym - z czym to się je?

5. Orzechy

Badania wskazują, że orzechy mogą być istotne w leczeniu cukrzycy. Najlepszą poprawę kontroli glikemii uzyskano u osób, które zastąpiły węglowodany samymi orzechami. Co ważne, orzechy nie tylko pomagają, ale i nie szkodzą. Regularne spożywanie orzechów korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz stanowią świetne źródło witaminy E. Ponadto zawierają znaczne ilości składników mineralnych – magnezu, potasu czy fosforu. Orzechy są też bogate w błonnik pokarmowy i mają ocenę IG na poziomie 55 lub mniej.

6. Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch, ciecierzyca i soczewica, mają bardzo niskie wartości IG. Są również dobrym źródłem składników odżywczych, które mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Te składniki odżywcze to: błonnik, złożone węglowodany, białko. W badaniu z 2012 r. potwierdzono, że włączenie roślin strączkowych do diety poprawiło kontrolę glikemii i zmniejszyło ryzyko choroby niedokrwiennej serca u osób z cukrzycą typu 2.

Rośliny strączkowe najlepiej spożywać świeże, podane obróbce cieplnej. Raczej należy unikać produktów przetworzonych, np. w puszkach. Syropy, sosy czy marynaty w puszkach mogą zawierać cukier i proste skrobie.

7. Jogurt

Codzienne spożywanie jogurtu naturalnego, najlepiej rano, bez cukru i bez dodatków aromatycznych, może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Jogurty mają niski indeks glikemiczny, ale sprawiają, że jesteśmy w stanie na dłużej zaspokoić głód. Najlepszy dla cukrzyków będzie jogurt grecki, ponieważ zawiera większą ilość białka oraz mniej węglowodanów i cukrów w porównaniu z jogurtem tradycyjnym.

Pamiętajmy, że jogurt jogurtowi nierówny. Oznacza to, że należy uważnie czytać informacje na opakowaniu – w ten sposób będziemy pewni, czy dany produkt nadaje się do zastosowania w diecie diabetyka, czyli czy nie zawiera składników podnoszących poziom cukru we krwi. Należy też uważać na jogurty typu light. Mają one co prawda obniżony poziom tłuszczu, ale zawierają mnóstwo węglowodanów.

Przeczytaj także: Chcesz być szczęśliwy? Jedz jogurt! Wiesz, jaki smak jest najlepszy?

8. Bataty

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca włączenie batatów do diety chorego na cukrzycę. Bataty zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny = 54), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Dla porównania - indeks glikemiczny ziemniaków wynosi od ok. 60 (gotowane) do ponad 80 (pieczone). Poza tym miąższ słodkiego ziemniaka zawiera więcej błonnika niż skóra, co wskazuje, że całe warzywo może być korzystne dla osób z cukrzycą.

Jest mnóstwo odmian batatów, mogą się one różnić kolorem skórki, a także miąższu. Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany - silne przeciwutleniacze. Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Pamiętaj, aby każdą zmianę diety omówić z lekarzem prowadzącym, który zna Twoją historię choroby. W przypadku cukrzycy ścisła współpracy z diabetologiem jest gwarancją sukcesu w leczeniu tej choroby.

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: Medical News Today
--------------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ mk

Oceń