Cukier kokosowy: zdrowa alternatywa dla cukru czy wielkie kłamstwo?

16.05.2019
Aktualizacja: 16.05.2019 16:24
Czy cukier kokosowy jest zdrowy?

Jest mniej słodki niż biały cukier, ma intensywny karmelowy zapach. Cukier kokosowy pozyskiwany z soku palmy kokosowej staje się bardzo popularny wśród zwolenników zdrowego odżywiania. 

Cukier kokosowy to odwodniony sok palmy kokosowej, wytwarzany jest w naturalnym dwuetapowym procesie:

  • Na kwiatku palmy kokosowej wykonuje się cięcie, następnie sok zbiera się do pojemników.
  • Sok jest podgrzewany, dopóki większość wody nie wyparuje.

Produkt końcowy jest brązowy i granulowany. Jego kolor jest podobny do koloru cukru surowego, ale wielkość cząstek jest zazwyczaj mniejsza. Cukier kokosowy zawiera 70-79% sacharozy oraz glukozę i fruktozę (od 3 do 9% każdego z obu monocukrów). 

Wartość odżywcza cukru kokosowego:

Energia [kcal/100 g] - 381 
Białko [g/100 g] - 1,1 
Tłuszcz [g/100 g] - 0,4 
Węglowodany [g/100 g] - 93,4

100 g cukru z kokosa dostarcza 381 kcal, a białego cukru rafinowanego – 405 kcal. Mimo wielu właściwości cukru kokosowego nie można potraktować go jako przydatnego zamiennika w diecie odchudzającej. 

Diabetycy mogą oczywiście używać cukru kokosowego jako słodzika, ale nie może być traktowany ani trochę inaczej niż zwykły biały cukier. Dostarcza dokładnie tyle samo kalorii i węglowodanów co zwykły cukier.

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne

Ważna informacja

Cukier kokosowy produkowany jest głównie na wyspach Azji Południowo-Wschodniej – Filipinach i Indonezji, gdzie stosowany był tradycyjnie do słodzenia od setek lat.

Cena cukru kokosowego może zaskoczyć, w sklepach internetowych zaczyna się od 30 zł/kg. Może sięgać do 100 zł! 

Źródło: healthline.com