Zamknij

6 produktów, których nie znosi Twój żołądek

28.10.2021 11:04
6 produktów, których nie znosi Twój żołądek
fot. Shutterstock

Bóle żołądka po jedzeniu to dolegliwość, która dotyka wiele osób. Problemy żołądkowe odbierają przyjemność jedzenia i utrudniają normalne funkcjonowanie. Przyczyną mogą być choroby lub stres, ale nie zawsze. Jakie produkty najbardziej podrażniają nasz żołądek i dlaczego lepiej ich unikać?

  1. Kawa
  2. Jabłka i gruszki na pusty żołądek
  3. Leki przeciwbólowe
  4. Używki (papierosy i alkohol)
  5. Cytrusy
  6. Zimne i gorące dania
  7. Jak chronić żołądek przed podrażnieniem?

Żołądek pełni bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. To właśnie w żołądku pokarm, który spożywamy, jest przygotowywany do trawienia. Mięśniówka żołądka rozdrabnia pokarm, a wydzielany sok żołądkowy wspomaga proces przemieszczania się pożywienia w dół przewodu pokarmowego. Sok żołądkowy niweluje szkodliwe działanie niektórych bakterii i patogenów, które mogą prowadzić do wielu chorób. Kondycja żołądka wpływa na ogólne samopoczucie, dlatego należy codziennie dbać o ten delikatny narząd.

Spożywanie niewłaściwych pokarmów lub przejadanie się może powodować ból, uczucie ssania, zgagę, zaparcia, biegunkę  i nudności. Oczywiście czasami nawracający ból żołądka może świadczyć o poważnych chorobach, takich jak zapalenie trzustki, wrzody żołądka czy nowotwór. Silny, długotrwały ból, który pojawia się systematycznie, warto skonsultować z lekarzem. Jednak najczęstszą przyczyną jest podrażnienie błon śluzowych żołądka, spowodowane niewłaściwą dietą. Jakie produkty mają niekorzystny wpływ na funkcjonowanie narządu?
Oto 6 największych wrogów żołądka:

Kawa

Kawa zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku, dlatego jej częste picie wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie żołądka. Szczególnie szkodliwe dla naszego zdrowia jest picie kawy na pusty żołądek. Taki nawyk może powodować refluks, uczucie ssania żołądku, a nawet dolegliwości psychiczne (stany lękowe). O umiarkowaną ilość kawy w diecie powinny dbać zwłaszcza osoby zmagające się z wrzodami żołądka czy zespołem jelita drażliwego.

Jabłka i gruszki na pusty żołądek

Gruszki i jabłka zawierają bardzo dużą ilość błonnika w postaci pektyn. Jedzenie tych owoców w nadmiarze lub na pusty żołądek może wywoływać wzdęcia, ból i biegunkę. Oczywiście nie musimy rezygnować z jabłek i gruszek, ale ze względu na pektyny, które są ciężkostrawne, należy spożywać je z innymi produktami lub dopiero po śniadaniu.

Leki przeciwbólowe

Leki NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne), które stosujemy na ból głowy, zmniejszają ilość prostaglandyn, czyli neuroprzekaźników, które odpowiadają za gorączkę. Prostaglandyny chronią również błonę śluzową żołądka, a ich spadek może doprowadzić do stanów zapalnych żołądka. To właśnie dlatego czasami po spożyciu leków przeciwbólowych mamy do czynienia z bólem brzucha.

Używki (papierosy i alkohol)

Dla naszego żołądka papierosy i alkohol to najgorsze możliwe połączenie. Gdy pijemy alkohol, żołądek wytwarza znacznie więcej kwasu niż w normalnych warunkach, co podrażnia śluzówkę. Alkohol pełni funkcję rozpuszczalnika dla związków rakotwórczych. Papierosy zmniejszają natomiast produkcję tlenku azotu, który chroni żołądek przed kwasem solnym. U osób, które regularnie łączą alkohol z papierosami, ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego wzrasta o 30 procent!

Cytrusy

Cytryny, pomarańcze i grejpfruty podrażniają ściany żołądka, dlatego nigdy nie należy spożywać tych owoców na pusty żołądek. Jedzone na czczo mogą wywoływać zgagę, nudności i silny ból żołądka.

Zimne i gorące dania

Temperatura spożywanych posiłków jest bardzo ważnym czynnikiem, który może nasilać dolegliwości żołądkowe. Spożywając posiłki o zbyt wysokiej temperaturze, podrażniamy błonę śluzową przełyku i żołądka. Szkodliwe są również zbyt zimne dania. Niska temperatura zmusza organizm do "podgrzania" dań, co również dla żołądka wiąże się z wysiłkiem.

Jak chronić żołądek przed podrażnieniem?

W przypadku częstych dolegliwości układu pokarmowego warto delikatnie zmodyfikować dietę. Należy sięgać po produkty, które neutralizują działanie kwasu solnego (m.in. masło, nabiał, ryby, margaryna, chude mięso). Posiłki najlepiej spożywać regularnie, w małych porcjach. Zadbać o żołądek pomoże również ograniczenie kawy i alkoholu. Prawidłowy proces trawienia ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego posiłki powinniśmy spożywać powoli, dokładnie przeżuwając pokarm, dzięki temu odciążymy żołądek, który i tak pracuje przez cały czas.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: stopuzaleznieniom.pl, multimed.pl, mp.pl