Światowy Dzień Soku – soki nie tylko od święta

Światowy Dzień Soku – soki nie tylko od święta

30 maja obchodzimy Światowy Dzień Soku! Warto tego dnia zastanowić się, czy nasza codzienna dieta dostarcza nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych.30 maja obchodzimy Światowy Dzień Soku! Warto tego dnia zastanowić się, czy nasza codzienna dieta dostarcza nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych.

Czy spożywamy każdego dnia wystraczającą ilość warzyw, owoców i ich przetworów, takich jak soki, które mają niebagatelny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu? Jak wiadomo, kluczowymi czynnikami wpływającymi na stan zdrowia, samopoczucie i długowieczność jest właśnie sposób odżywiania się, obok regularnej aktywności fizycznej.  A czy szklanka soku może Ci pomóc zmienić nawyki żywieniowe? Okazuje się, że tak! Dowiedz się, dlaczego.

Warzywa, owoce i soki to najlepszy sposób na witalność i zdrowie

Coraz liczniejsze badania [1],[2] wskazują, że sposób naszego odżywiania ma istotny wpływ na pracę naszego mózgu i wydolność naszego organizmu. Obecnie wiadomym jest, że wystąpienie zaburzeń pamięci i ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera i Parkinsona) jest większe u osób, które nieprawidłowo się odżywiają. Zwraca się nawet uwagę, że prawidłowo zbilansowana dieta może wpływać na zmniejszenie dolegliwości związanych z depresją. Wynika to z zależności pomiędzy prawidłowym funkcjonowaniem komórek mózgowych, a dostarczaniem im odpowiedniej ilości składników pokarmowych. Dlatego tak ważne jest, aby w naszej diecie występowały wszystkie grupy produktów spożywczych. Warzywa i owoce oraz przetwory z nich powstające są najważniejszym elementem zbilansowanej diety. Powinny stanowić połowę tego, co spożywamy, bo dostarczają, poza mikro- i makroelementami, również cennych witamin, składników mineralnych oraz innych związków bioaktywnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz całego organizmu. Aby więc mieć „więcej energii” i dobre samopoczucie, pamiętajmy, aby codzienne menu zawierało jak najwięcej warzyw i owoców, co najmniej 400 gramów na osobę. Nie zapominajmy również o przetworach, takich jak soki, które z powodzeniem mogą pomóc nam w spożyciu większej ilości warzyw i owoców każdego dnia.

 
kanapka i jabłko small
 

Dlaczego picie soków jest ważne?

Choć zazwyczaj posiadamy wiedzę w zakresie zaleceń ekspertów ds. żywienia, zachęcających do spożywania minimum 5 porcji warzyw i owoców, w praktyce jednak nie zawsze udaje się wprowadzić tę zasadę do codziennej diety. Skupienie się na praktycznych, prostych i wygodnych rozwiązaniach może doprowadzić do zmiany nawyków żywieniowych, a co za tym idzie, do realnego wprowadzenia warzyw i owoców do codziennego menu. Włączenie soków do diety jest jedną z najszybszych metod stałego wprowadzenia do jadłospisu przynajmniej jednej porcji warzyw lub owoców. Co więcej, wyniki badań pokazują, że osoby spożywające soki owocowe mają aż o 42% większe szanse na zrealizowanie założeń i zwiększenie spożycia warzyw i owoców do minimum 400 gramów dziennie![4] To potwierdza, że sięganie po szklankę soku (ok. 200 ml) może realnie przyczyniać się do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze i dodać nam energii na co dzień.

 
sok jabłkowy small
 

Zmieniaj nawyki metodą małych kroków

Warto jednocześnie pamiętać, że rewolucyjne zmiany w diecie zazwyczaj są krótkotrwałe. Ekspert dr hab. Dariusz Włodarek z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie radzi, aby 5 porcji warzyw i owoców wprowadzać do diety stopniowo, krok po kroku, co zwiększy szanse na sukces.  Dbajmy o to, aby wybrane przez nas metody były początkowo jak najmniej czasochłonne i wygodne, żeby zachować motywację do zmiany nawyków żywieniowych. Wystarczy w trakcie zakupów sięgnąć po sok o ulubionym smaku i spożyć go do śniadania. To już jest pierwszy, łatwy krok, dzięki któremu wprowadzimy do diety pierwszą porcję warzyw i owoców, którą powinniśmy spożywać w ciągu dnia. Komponując i spożywając posiłki zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, a także nie zapominając o aktywności fizycznej, możemy dostarczyć swojemu organizmowi więcej energii i dobrego samopoczucia każdego dnia, nie tylko od święta. Światowy Dzień Soku to świetna okazja do wprowadzania stopniowych zmian w nawykach żywieniowych, dzięki którym będziemy mieli więcej energii i lepsze samopoczucie.

Sięgajmy więc po szklankę pełną dobra!

[1]//www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6746160/

[2] Frączek B, Krzywański J, Krysztofiak H (red.) Dietetyka sportowa. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2019

[3] Gibson, S (2012) Fruit juice consumption in the National Diet and Nutrition Survey (NDNS 2008-2010): associations with dietary quality and indices of obesity and health. Proceedings of the Nutrition Society (2012) 71, (OCE3), E232.

[4] Gibson, S (2012) Fruit juice consumption in the National Diet and Nutrition Survey (NDNS 2008-2010): associations with dietary quality and indices of obesity and health. Proceedings of the Nutrition Society (2012) 71, (OCE3), E232

[5] Dane IERiGŻ oraz GUS za 2019 rok Badanie Gospodarstw Domowych łącznie z wybranymi przetworami bez soków

[6] https://ncez.pl/upload/piramida-dla-doroslych-opis866.pdf

Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw