Zamknij

Powstała pierwsza wegańska szczepionka przeciwko COVID-19. Jest skuteczna

08.12.2021 13:34
Roślinna szczepionka na COVID-19
fot. Shutterstock

W Kanadzie opracowano szczepionkę na COVID-19, która zawiera tylko składniki roślinne. Preparat jest już po trzeciej fazie testów klinicznych i wykazuje dużą skuteczność w zapobieganiu zakażeniom różnymi wariantami koronawirusa.

Kanadyjska firma biofarmaceutyczna Medicago i koncern GlaxoSmithKline (GSK) poinformowały, że opracowana przez Medicago adjuwantowa szczepionka na COVID-19 pochodzenia roślinnego wykazała ponad 70 proc. skuteczności wobec wszystkich wariantów koronawirusa. W komunikacie firmy zwróciły jednak uwagę, że gdy prowadzone były badania, wariant Omikron nie był jeszcze rozpowszechniony, więc nie był ich przedmiotem.

Szczepionka roślinna – jak to działa?

Skuteczność preparatu, który nie ma jeszcze swojej nazwy (określa się go jako „CoVLP”), została wykazana w trzeciej fazie testów klinicznych. Komunikat Medicago i GSK podaje, że ogólna skuteczność przeciw wszystkim wariantom koronawirusa objętych badaniami wyniosła 71 proc., a tylko przeciw wariantowi Delta – 75,3 proc.

Do opracowania swojej szczepionki przeciw COVID-19 firma Medicago z Quebec City wykorzystała technologię cząstek przypominających koronawirusa, lecz niezawierających jego materiału genetycznego, w skojarzeniu z adjuwantem pandemicznym GSK. Medicago poinformowało, że schemat szczepienia wymaga podania dwóch dawek domięśniowo w odstępie 21 dni, a szczepionka powinna być przechowywana w temperaturze od 2 do 8 st. Celsjusza.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) już w lutym nadała preparatowi Medicago i GSK status produktu podlegającego ocenie w trybie przyspieszonym, a o rozpoczęciu trzeciej fazy badań klinicznych poinformowano pod koniec marca.

Skutki uboczne? Bardzo łagodne

Jak podały firmy, badaniami objętych było 24 tys. dorosłych osób z sześciu krajów. W grupie zaszczepionych nie wystąpił ani jeden ciężki przypadek COVID-19. Nie odnotowano też poważnych reakcji po podaniu szczepionki. Ogólnie skutki uboczne określono jako „łagodne do średnich i przejściowe”, utrzymujące się średnio od jednego do trzech dni. Na podstawie wyników tych testów Medicago zamierza wkrótce wystąpić o zgodę regulacyjną do resortu zdrowia Kanady.

– Rezultaty naszych badań klinicznych pokazują siłę technologii produkcji szczepionek pochodzenia roślinnego. Jeśli uzyskamy zgodę, będziemy mieli wkład w globalną walkę z pandemią COVID-19 z pierwszą na świecie szczepionką pochodzenia roślinnego przeznaczoną dla ludzi – powiedział prezes Medicago Takashi Nagao.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) natomiast już wcześniej określiła szczepionki roślinne jako „nową i ekscytującą możliwość". – Szczepionki pochodzenia roślinnego mają kilka zalet – uznała WHO. W tym to, że „są produkowane tanio w bardzo dużych ilościach”, przy użyciu roślin nośnych, takich jak ziemniaki i kukurydza, a antygeny „są stabilne i mogą być przechowywane przez długi czas”.

Źródło: PAP / Washingtonpost.com