Wykryta Salmonella w produkcie marki Prymat. Kolejne ostrzeżenie GIS

15.07.2019
Aktualizacja: 15.07.2019 20:01
Ostrzeżenie GIS. Gorczyca biała Prymat wycofana

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące przyprawy popularnej marki Prymat. Badania laboratoryjne gorczycy białej całej wykazało obecność Salmonelli Typhimurium. Spożycie produktu, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Ostrzeżenie GIS dotyczące żywności

Badanie produktu pn.: „Gorczyca biała cała”, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022 w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. 

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat”
  • Masa netto: 30 g
  • Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14,
  • 44-337 Jastrzębie Zdrój
  • Data minimalnej trwałości: 05.2022 Numer partii: 1298133
gorczyca

Komunikat do klientów

Firma Prymat poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy. Firma zaprasza również wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.

Wszystkie informacje znajdziesz na stronie: gis.gov.pl

Źródło: GIS