Uwaga! Salmonella w jajkach z Tesco

02.08.2019
Aktualizacja: 02.08.2019 23:42
Salmonella w jajkach z Tesco

Uwaga na popularne jajka! GIS opublikowało komunikat, w który informuje o wykryciu salmonelli. Obecność bakterii z grupy D wykryto na powierzchni skorupek w badanej próbce jaj.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. 

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – 10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże 73g>masa≥63 g)

Najlepiej spożyć przed/nr partii: 03.08.2019.W

Kod na skorupkach jaj – 3PL14371361

Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903

Zapakowano w Polsce dla: TESCO POLSKA Sp. z o.o., 30-347 Karków, ul. Kapelanka 56

Zdjęcie pobranej próbki jaj poniżej:

jaja

TESCO POLSKA Sp. z o.o. wycofała z obrotu ze sklepów oraz magazynów centralnych Tesco kwestionowaną partię jaj w dniu 30.07.2019. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. 

Do objawów zakażenia Salmonellą zalicza się:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu.

Przeczytaj: Salmonella i salmonelloza: jak uchronić się przed zatruciem? Objawy zakażenia Salmonellą Źródło: GIS