Suszona bazylia wycofana ze sprzedaży. Wykryto Salmonellę

21.02.2020 14:17
Suszona bazylia wycofana ze sprzedaży. Wykryto Salmonellę

W suszonej bazylii, dostępnej w popularnej sieci sklepów, wykryto bakterie Salmonella. Sprawdź, o który produkt chodzi.

Badanie próbek bazylii z Egiptu, importowanej przez firmę Acor Sp. z o.o., wykazały obecność bakterii Salmonella. Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała zalecenie wycofania partii produktu z obrotu.

Zgodnie z ustaleniami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, podmiot P.P.H.U. MAGRAMA użył ww. partii bazylii do produkcji przyprawy Bolinero - suszonej bazylii marki własnej firmy Netto Sp. z o.o. Chodzi o dwie partie pakowane po 15 g o numerach: 19.11 oraz 19.12, z datą minimalnej trwałości 31.08.2021. Sklepy Netto, do których dostarczony został produkt, zobowiązane są do wstrzymania dalszej sprzedaży. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania zakwestionowanych partii.

Szczegóły wycofanego produktu:

  • Produkt: Bazylia otarta
  • Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn
  • Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin
  • Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka
  • Numery partii: 19.11 oraz 19.12
  • Datą minimalnej trwałości: 31.08.2021
bazylia wycofana
fot. GIS

"Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia" - czytamy w komunikacie GIS.

Źródło: GIS