Ser żółty typu Gouda Ryki wycofany przez GIS

16.08.2019 15:08
Ser żółty Gouda Ryki w plastrach wycofany przez GIS

Masz w domu ser żółty typu Gouda w plastrach marki RYKI? Sprawdź jego numer serii. GIS wycofał jedną partię z obrotu z powodu zakażenia produktu bakterii wywołujących listeriozę.

Główny Inspektor Sanitarny podał informację o wycofaniu jednej partii żółtego sera typu Gouda produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI. Chodzi o ser w plastrach. Przyczyną jest wykrycie w tym produkcie beztlenowych bakterii Listeria monocytogenes.

Chodzi o produkt: Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry, o numerze partii: 290351. Produkt miał datę ważności do 06.09.2019 r.
Producentem jest Spółdzielnia Mleczarska Ryki, mieszcząca się przy ul. Żytniej 3, 08-500 Ryki. Weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE.

ser gouda ryki

Osoby, które mają ten ser w domu, powinny go wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym go kupiły.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Zanieczyszczenie zostało wykryte przez kanadyjskie laboratoria, bo część partii tego produktu trafiła na tamtejszy rynek. Reszta trafiła do polskich sklepów.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

Listerioza to choroba zakaźna, najbardziej niebezpieczna dla osób z upośledzoną odpornością, czyli małych dzieci i osób starych, przewlekle chorych lub z wrodzoną obniżoną odpornością. Choroba ta stanowi największe zagrożenie dla kobiet w ciąży i noworodków. Choroba może dawać objawy grypopodobne, gorączka, wymioty, ogólne złe samopoczucie. Na skutek zakażenia kobiet w ciąży może dojść do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. Natomiast u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Źródło: GIS