Salmonella w jajkach: GIS wydaje ostrzeżenie

Redakcja
20.05.2019 09:31
Na skorupkach jajek znaleziono Salmonellę
fot. Shutterstock

Uwaga na popularne jajka! GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące jajek, których skorupki mogą być skażone Salmonellą. Zakażenie bakterią może powodować groźne dla zdrowia objawy. Sprawdź, o które jajka chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dot. obecności bakterii Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Chodzi o JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M. Producentem jajek jest Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75.

  • Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
  • Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
  • Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901

GIS przestrzega, że nie należy spożywać wymienionych wyżej partii jaj, szczególnie na surowo. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

20190517_163434

Czym grozi zarażenie Salmonellą?

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.

Zakażenie Salmonellą objawia się najczęściej jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami.

Do objawów zakażenia Salmonellą zalicza się:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu.

ZOBACZ: Salmonella i salmonelloza: jak uchronić się przed zatruciem? Objawy zakażenia Salmonellą 

Źródło: gis.gov.pl