Uwaga na trujące grzyby! GIS ostrzega przed zatruciami podczas grzybobrania

Monika Piorun
29.08.2018 11:28
Grzyby, grzybobranie, zatrucia, ostrzeżenia, których grzybów unikać
fot. Shutterstock

Wystarczyło kilka chłodniejszych i wilgotnych dni, by w lasach zaczęły pojawiać się pierwsze grzyby. Służby sanitarne alarmują, że w ubiegłym roku aż 24 osoby trafiły do szpitala po zjedzeniu okazów, które mylnie uznali za jadalne. Niestety taka pomyłka może być śmiertelnie niebezpieczna. O czym warto pamiętać, wybierając się na grzybobranie?

Zasada jest prosta – jeśli tylko nie jesteśmy w 100 procentach pewni, na jaki gatunek grzyba udało się nam natrafić, niezwłocznie skorzystajmy z pomocy lokalnych stacji sanitarno-epidemiologicznych, gdzie w sezonie na grzyby regularne dyżury pełnią grzyboznawcy (posiadający uprawnienia do oceniania grzybów świeżych lub suszonych) lub tzw. klasyfikatorzy grzybów (zajmujący się wyłącznie świeżymi grzybami). Ich porady są bezpłatne. Każdy specjalista ma obowiązek ocenić, czy zebrane przez nas okazy nadają się do spożycia.

Nadal główną przyczyną wszystkich zatruć grzybami jest ich niewłaściwe rozpoznanie – mimo że miłośnicy grzybobrania są wyposażeni w coraz lepsze aplikacje pozwalające ocenić, z jakim gatunkiem grzyba mamy do czynienia lub specjalistyczne i bogato ilustrowane atlasy grzybów.

Niestety nawet nowoczesne technologie, które pozwalają rozpoznać grzyba nawet na podstawie zwykłego zdjęcia zrobionego telefonem komórkowym, nie są w stanie całkowicie uchronić nas przed zatruciem. W 2017 roku hospitalizowano z tego powodu aż 24 osoby. Niebezpieczne może być także nieodpowiednie przygotowanie potraw z gatunków, które uznawane są za jadalne. 

Warto pamiętać o tym, że z jedzenia grzybów zupełnie powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące matki, dzieci, seniorzy oraz wszyscy, którzy mają problem z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego.

Zatrucie grzybami: jak rozpoznać pierwsze objawy?

Zrzut ekranu 2018-08-29 o 10.11.58
fot. Shutterstock

Pierwsze symptomy zatrucia grzybami można zauważyć zwykle już po kilku godzinach od ich spożycia. Czasami objawy mogą nastąpić nieco później, nawet kilkanaście godzin od momentu jedzenia grzybów. Wiele zależy w tym przypadku od tego, z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Spory wpływ ma na to zawartość toksyn w poszczególnych odmianach. Im więcej trujących substancji przedostanie się do naszego organizmu, tym trudniej będzie się ich pozbyć.

Do najczęstszych objawów zatrucia grzybami zaliczamy:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższoną temperaturę ciała,
  • niestrawność, problemy z przewodem pokarmowym.

Jak udzielić pierwszej pomocy osobie, która zatruła się grzybami?

  • Po pojawieniu się pierwszych objawów zatrucia grzybami trzeba przede wszystkim jak najszybciej wezwać lekarza – zadzwonić po pomoc medyczną (na nr 999 lub 112) albo zawieźć pacjenta bezpośrednio do szpitala.
  • Jeśli sytuacja jest poważna, należy sprowokować wymioty (resztki grzybów można zostawić do oceny specjalistów). Bezwzględnie nie wolno natomiast podawać choremu mleka i alkoholu, by nie ułatwiać toksynom przenikania do krwiobiegu.

Warto pamiętać, że bagatelizowanie symptomów zatrucia grzybami może mieć nieodwracalne skutki, a nawet doprowadzić do naszej śmierci. Jeśli odpowiednia pomoc lekarska zostanie udzielona zbyt późno, może dojść do zmian, z którymi współczesna medycyna nie będzie sobie w stanie poradzić.

Zatrucie grzybami – sposoby leczenia

Najczęściej osobom, u których doszło do zatrucia grzybami, płukany jest żołądek. Leczy się ich głównie objawowo, uzupełnia płyny i elektrolity oraz podaje węgiel aktywny. Leczenie, które może trwać od kilku do nawet kilkunastu tygodni, zalecane jest wszystkim, którzy spożywali trujące grzyby, nawet jeśli nie wystąpiły u nich podstawowe symptomy choroby.

Wybierając się na grzybobranie, nie zapominajmy o tym, by zabrać ze sobą wiklinowy koszyk, w którym grzyby będą się wolniej psuły niż w plastikowych torbach lub foliach. Pomocny może być także wygodny nożyk, za pomocą którego należy lekko wykręcać z podłoża grzyby i oczyścić je ze zbędnej ściółki.

Nie zapominajmy też o zabezpieczeniu się przed komarami, kleszczami i różnymi insektami, na kontakt z którymi narażeni jesteśmy w lasach. Wyposażmy się też w odpowiednią ochronę przed wilgocią (spodnie z długimi nogawkami i bluzy z rękawem lub peleryny przeciwdeszczowe oraz odzież i buty, które mogą ograniczyć ryzyko ukąszenia przez owady lub ataku żmij).

Zobacz także

Kania czy muchomor sromotnikowy? Sprawdź, czy umiesz rozpoznać, jaki to grzyb! [QUIZ]

Rozwiąż quiz

Co to za grzyb?

TO CIĘ ZAINTERESUJE:

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

__________

zdrowie.radiozet.pl/π