GIS ostrzega: w kolejnej partii jaj wykryto salmonellę

20.12.2019 15:53
Salmonella w jajkach.
fot. Shutterstock

W związku wykryciem pałeczek Salmonella Enteritidis w próbkach środowiskowych fermy drobiu, podmiot odpowiedzialny za pakowanie jaj i wprowadzenie ich do obrotu zdecydował o konieczności wycofania jaj z obrotu. Sprawdź dokładnie, o który produkt chodzi. 

Salmonella w jajkach

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem jaj Ferma Drobiu Piotr Gościniak w Rogalinku, ponieważ w środowiskach fermy drobiu wykryto pałeczki Salmonella Enteritidis. - W opinii Głównego Lekarza Weterynarii nie ma jednoznacznego dowodu, iż jaja pochodzące z ww. gospodarstwa nie były skażone pałeczkami Salmonelli, co stanowić może potencjalne ryzyko dla konsumentów - czytamy w komunikacie. 

Numery i serie wycofanych jajek:

  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

GIS przestrzega, że nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

jaja-1024x768

Salmonella: do czego może doprowadzić?

Bakterie z grupy Salmonella są bardzo często przyczyną zatruć pokarmowych. Zatrucia te są bardzo niebezpieczne, ponieważ mogą powodować choroby stawów i zakażenie narządów wewnętrznych. Na salmonellowe zatrucie pokarmowe najbardziej narażone są:

  • niemowlęta,
  • noworodki,
  • pracownicy medyczni,
  • osoby hospitalizowane,
  • osoby o obniżonej odporności,
  • osoby przyjmujące antybiotyki lub będące po zabiegu chirurgicznym. 

Pałeczki salmonelli mogą również wywoływać tyfus lub dur rzekomy, do zaturcia wystarczy nawet 20 bakterii. 

Przeczytaj: Przygotowanie jajek: 4 błędy, które mogą grozić salmonellą