GIS wycofał z obrotu kilka partii jaj. Wykryto salmonellę

19.12.2019
Aktualizacja: 20.12.2019 16:06
GIS wykrył pałeczki Salmonella Enteritidis w drobiu.
fot. Shutterstock

Główny Inspektor Sanitarmy (GIS) poinformował o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis. W związku z wykryciem wycofano z obrotu kilku partii jaj. Sprawdź, o jaki produkt chodzi. 

GIS: wycofanie jaj z powodu salmonelli 

Główny Inspektorat Sanitarny podał, że inspekcja weterynaryjna wykryła bakterię Salmonella enteritidis w próbkach pochodzących z jednego z kurników. W opinii Głównego Lekarza Weterynarii nie ma jednoznacznego dowodu, iż jaja pochodzące z ww. gospodarstwa nie były skażone pałeczkami Salmonella, co stanowić może potencjalne ryzyko dla konsumentów. 

Chodzi o produkt: jaja z chowu ściółkowego, producentem jest Ferma Drobiu Piotr Gościniak i Jantex Polska. 

  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10,  marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Salmonella w jajkach: zagrożenie dla zdrowia 

Bakterie z grupy Salmonella są bardzo często przyczyną zatruć pokarmowych. Zatrucia te są bardzo niebezpieczne, ponieważ mogą powodować choroby stawów i zakażenie narządów wewnętrznych. Na salmonellowe zatrucie pokarmowe najbardziej narażone są:

  • niemowlęta,
  • noworodki,
  • pracownicy medyczni,
  • osoby hospitalizowane,
  • osoby o obniżonej odporności,
  • osoby przyjmujące antybiotyki lub będące po zabiegu chirurgicznym. 

Pałeczki salmonelli mogą również wywoływać tyfus lub dur rzekomy, do zaturcia wystarczy nawet 20 bakterii.

Przeczytaj: Przygotowanie jajek: 4 błędy, które mogą grozić salmonellą 

Źródło: GIS