GIS wycofał produkt BIO. W składzie znaleziono gluten

11.02.2020
Aktualizacja: 11.02.2020 15:53
Cukier kokosowy wycofany.
fot. Shutterstock

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu cukru kokosowego. Taka decyzja została podjęta, z powodu stwierdzenia przekroczony ilości glutenu. Sprawdź, o jaki produkt chodzi.

Ostrzeżenie GIS: wycofany cukier kokosowy 

W związku ze stwierdzeniem niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce ekologicznego cukru kokosowego podjęto decyzję o wycofaniu produktu. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Jedna z wycofywanych partii została dostarczona do firmy Intenson Europe, która zapakowała produkt w opakowania jednostkowe o wadze 350 g i 200 g.

Szczegóły dotyczące produktu:

– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022

Firma Intenson Europe po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca niezwłocznie rozpoczęła procedurę wycofania produktu. Na stronie internetowej zamieściła informację dla konsumentów dot. wycofania www.intenson.pl/blogs/blog/bio-cukier-kokosowy.

Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania.

Osoby z alergią/nietolerancją na gluten nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Źródło: GIS